Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Τι κάνουν οι γιατροί (... της οικονομίας)

- το είδα στο www.politicsonline.gr
Του Ι. Κ. Πρετεντέρη, ΝΕΑ 

ΑΣ ΥΠΟΘΕΣΟΥΜΕ ότι ένας ασυνείδητος ή άσχετος οδηγός ρίχνει το αυτοκίνητό του σε μια μάντρα. Απολογισμός: τρεις τραυματίες. Ποιος φταίει; Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αποκλειστικός υπεύθυνος για το δυστύχημα είναι ο οδηγός του αυτοκινήτου. ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΕΤΑ το ΕΚΑΒ να μαζέψει τους τραυματίες. Προφανώς το ΕΚΑΒ δεν έχει καμία ευθύνη που ο οδηγός στούκαρε το αυτοκίνητο. Έχει, όμως, ευθύνη αν καθυστερήσει να έλθει ή αν καθυστερήσει να πάει τους τραυματίες στο νοσοκομείο.

ΤΕΛΙΚΑ, ΤΟ ΕΚΑΒ παραλαμβάνει τους τραυματίες και τους πηγαίνει στο νοσοκομείο, όπου τους αναλαμβάνουν οι γιατροί. Προφανώς οι γιατροί δεν έχουν καμία ευθύνη ούτε για το δυστύχημα, ούτε για την έγκαιρη άφιξη των τραυματιών στο νοσοκομείο. Έχουν, όμως, ευθύνη να κάνουν ό,τι μπορούν για να τους σώσουν κι αν...
κάνουν λάθος, έχουν την αποκλειστική ευθύνη του λάθους τους.

ΣΤΗ ΘΕΣΗ των τραυματιών βάλτε τώρα την οικονομία. Και θα δείτε ότι οι ευθύνες για την κατάστασή της αρχίζουν από τον οδηγό που την έριξε στον τοίχο και φτάνουν έως τους γιατρούς που οφείλουν να τη σώσουν- αν σώζεται ακόμη…

ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ τη διαπίστωση προκύπτουν δύο αυτονόητες συμβουλές.

ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ την έδωσε προχθές η Άνγκελα Μέρκελ. Δεν νομίζω, είπε, ότι είναι φρόνιμο να αναστατώνουμε τις αγορές ανεβάζοντας τις προσδοκίες για το Συμβούλιο Κορυφής της Πέμπτης. Με άλλα λόγια, μην ανεβάζουμε τον πήχυ όταν δεν ξέρουμε ακόμη αν θα τον περάσουμε.

ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ την έδωσε την Παρασκευή η «Wall Street Journal» – που μάλλον ξέρει από διεθνείς αγορές… Η σιωπή, είπε, είναι χρυσός. Και υπενθύμισε ότι κάθε φορά που μιλάει η ελληνική κυβέρνηση, η χώρα δανείζεται με χειρότερους όρους.

ΩΡΑΙΕΣ ΟΙ συμβουλές, θα μου πείτε, αλλά εμείς ψάχνουμε για λεφτά. Και η Μέρκελ αντί να μας επιδεικνύει τη σοφία της, ίσως θα ήταν χρησιμότερο να μας δείξει το πορτοφόλι της.

ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΟ, αλλά το ένα δεν αποκλείει το άλλο. Διότι όταν η κυβέρνηση επαναλαμβάνει τρεις φορές την εβδομάδα ότι «δεν θα αφήσουμε τη χώρα να χρεοκοπήσει», ποιο είναι το μήνυμα που παίρνουν οι αγορές και οι ξένοι παράγοντες; Ότι η κυβέρνηση είναι μια καλή κυβέρνηση; Ή ότι η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας;

ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΜΑΙ ασφαλώς την ανάγκη να απευθυνθούν στην κοινή γνώμη και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ δείχνοντας με κάποιον τρόπο τη σοβαρότητα μιας κατάστασης που τους αναγκάζει να καταφύγουν σε δυσάρεστα μέτρα. Καμία αντίρρηση. 

ΜΟΝΟ ΠΟΥ οι γιατροί θα κριθούν από το αν θα σώσουν τους τραυματίες. Όχι από τις ψήφους που θα μαζέψουν για τις εκλογές στο σωματείο του νοσοκομείου.

2 σχόλια:

Unknown είπε...

Mia απο τις λιγες φορες που θα συμφωνησω με τον κ. Αμετροεπεια.

typhoon είπε...

Προσπαθούμε να αναρτούμε ότι αξίζει. Αυτό, βέβαια, είναι υποκειμενικό, αλλά για μας κριτήριο χαρακτηρισμού είναι η σύνδεση με τη γνώση που μπορεί να οδηγήσει σε προβλέψεις για το αύριο της χώρας.