Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το Πρόγραμμα Σταθερότητας

Σε υψηλούς τόνους αναμένεται να διεξαχθεί στις 6 το απόγευμα της Δευτέρας η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, για το Πρόγραμμα Σταθερότητας.
Στο επίκεντρο της συζήτησης αναμένεται να βρεθεί, επίσης, και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που κατατίθεται την Τρίτη στη Βουλή.
Η σημερινή συζήτηση διεξάγεται σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για την ελληνική οικονομία και την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη το σκληρό διπλωματικό πόκερ για την παροχή βοήθειας προς τη χώρα μας, καθώς και το ενδεχόμενο ή μη προσφυγής στο ΔΝΤ.
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξή του στα Νέα, δηλώνει με κατηγορηματικό τρόπο πως «πρέπει να σταματήσει αμέσως» η συζήτηση για προσφυγή της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, υπογραμμίζοντας πως «πρέπει να στηριχτούμε στις δυνάμεις μας για να βγούμε από την κρίση».
«Η τροπή που παίρνει η συζήτηση για την Ελλάδα θέτει το ερώτημα τι έχει πιο μεγάλο κόστος: ο δανεισμός για ένα διάστημα με παράλογα και κερδοσκοπικά επιτόκια, η προσφυγή στο ΔΝΤ με τα πρακτικά μέτρα και τους συμβολισμούς που αυτή συνεπάγεται, ή η αλλαγή των κανόνων της ευρωζώνης, με στόχο να υπάρξει όχι ένας μηχανισμός στήριξης και αλληλεγγύης, όπως πρέπει, αλλά σκληρότερη επιτήρηση και τελικά ακόμη και αποβολή μέλους, κάτι που είναι αδιανόητο» αναφέρει.
Η συζήτηση θα διεξαχθεί μετά τη σχετική πρόταση που υπέβαλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Αρχικά, η συζήτηση είχε προγραμματιστεί για τις 2 Μαρτίου, αλλά αναβλήθηκε με κοινό αίτημα της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.
Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η Νέα Δημοκρατία είχαν ζητήσει την αναβολή της με το σκεπτικό ότι η κυβέρνηση δεν είχε ανοίξει τα χαρτιά της για τα οικονομικά μέτρα που θα λάμβανε και κατά συνέπεια έπρεπε πρώτα να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις και εν συνεχεία να διεξαχθεί η συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: