Δευτέρα, 22 Μαρτίου 2010

Παρ' ολίγον διπλωματικό επεισόδιο με την Κίνα. Ο Δρούτσας κατέβασε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ από το αεροπλάνο!

- το είδα στο radar-gr.blogspot.com
Του ΤΑΚΗ ΜΙΧΑ
Λες και δεν έφταναν τα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, λίγο έλειψε να προστεθεί ένα διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ της Ελλάδας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας την περασμένη εβδομάδα. Το επεισόδιο, που θα είχε σοβαρές συνέπειες στις σχέσεις των δύο χωρών, αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή ύστερα από παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Δ. Δρούτσα.
Όλα άρχισαν με μια πρόσκληση που απηύθυνε το Γραφείο Εμπορικής Εκπροσώπησης της Ταϊβάν σε μια ομάδα 4-5 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ να επισκεφθούν το νησί. Όλα τα έξοδα μετάβασης και διαμονής θα καλύπτονταν από την κυβέρνηση της Ταϊβάν. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται βουλευτής-δημοσιογράφος και εξέχον στέλεχος της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας του κινήματος, δέχθηκαν με μεγάλη χαρά την πρόσκληση. Μετά τη θετική απάντηση, η κυβέρνηση της Ταϊβάν εξέδωσε επίσημες προσκλήσεις στις οποίες αναφέρονταν τα ονόματα των βουλευτών και η ημερομηνία της επίσκεψης.
Ορισμένα στελέχη του ΥΠΕΞ όταν πληροφορήθηκαν το επικείμενο ταξίδι, εξέφρασαν τις ανησυχίες τους με δεδομένες τις ευαισθησίες της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας για οποιαδήποτε ενέργεια που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως επίσημη αναγνώριση της Ταϊβάν. «Έχουμε τόσα μέτωπα ανοιχτά αυτό τον καιρό», μας έλεγε στέλεχος του ΥΠΕΞ, «που το τελευταίο που επιθυμούμε είναι να ανοίξουμε και μέτωπο με την Κίνα».
Όμως τελικά οι αντιρρήσεις και οι ανησυχίες κάμφθηκαν. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, το «πράσινο φως» για την επίσκεψη έδωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπ. Κουβέλης, ενώ ούτε ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, ούτε ο αναπληρωτής υπουργός Δ. Δρούτσας γνώριζαν τίποτα για τη μελλοντική επίσκεψη.
Έτσι λοιπόν οι βουλευτές μαζεύτηκαν την καθορισμένη ημέρα στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», έτοιμοι να επιβιβασθούν στο αεροσκάφος.
Όμως δυστυχώς είχαν λογαριάσει χωρίς τον ξενοδόχο. Τον πρεσβευτή της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα, ο οποίος πληροφορηθείς τα γεγονότα ανησύχησε βαθύτατα και έσπευσε να επικοινωνήσει με την ηγεσία του ΥΠΕΞ για να ζητήσει πληροφορίες γι' αυτή την επικείμενη επίσκεψη των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στην Ταϊβάν.
Η ηγεσία του ΥΠΕΞ έπεσε από τα σύννεφα. Ο συνήθως ήρεμος Δ. Δρούτσας έγινε έξαλλος και έσπευσε να επικοινωνήσει με το αεροδρόμιο και να απαιτήσει από τους επίδοξους ταξιδευτές να ματαιώσουν πάραυτα το ταξίδι τους. Όπως κι έγινε.
«Τέλος καλό, όλα καλά» σχολίαζε ανώτερο στέλεχος του ΥΠΕΞ. «Αλλά φαντάζεστε να είχε γίνει το ταξίδι; Μετά θα βλέπαμε επίσημες επισκέψεις κινέζων αξιωματούχων στα κατεχόμενα και θα τρέχαμε και δεν θα φτάναμε!»
ΠΗΓΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: