Σάββατο, 27 Μαρτίου 2010

Επέκταση σχεδίου φορολόγησης τραπεζών σε ευρωπαϊκό επίπεδο θέλει το Βερολίνο

Το Βερολίνο επιδιώκει την επέκταση σε ευρωπαϊκό επίπεδο σχεδίου για τη φορολόγηση των τραπεζών. 
 
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε σήμερα ότι εξετάζει την εφαρμογή σε ευρωπαϊκό επίπεδο του γερμανικού σχεδίου για την επιβολή τραπεζικού φόρου με στόχο τη σταθεροποίηση των οικονομιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε περίπτωση νέας κρίσης.
«Η Γαλλίδα συνάδελφός μου Κριστίν Λαγκάρντ και εγώ συμφωνήσαμε ότι επιθυμούμε την προσαρμογή μιας τέτοιας λύσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών στην εφημερίδα Die Welt.
Την προσεχή Τετάρτη, η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του γερμανικού υπουργικού συμβουλίου, κατά την οποία θα συζητηθεί σχέδιο φορολόγησης των γερμανικών τραπεζών, που προβλέπει τη δημιουργία ταμείου για την υποστήριξη των τραπεζών σε περίπτωση νέας κρίσης.
Εκτός από το εθνικής εμβέλειας σχέδιο, «οι γαλλογερμανικές προτάσεις για το θέμα» θα βρίσκονται επίσης στην ημερήσια διάταξη των συζητήσεων του συμβουλίου των υπουργών και «οι πιθανότητες δημιουργίας μια ευρωπαϊκής δομής είναι αρκετά μεγάλες», δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Οι δύο κυβερνήσεις προέβλεψαν τον Φεβρουάριο τη δυνατότητα συμμετοχής των υπουργών τους σε ατομική βάση στις συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου αλλήλων και η Κριστίν Λαγκάρντ θα είναι η πρώτη που θα κάνει χρήση αυτής της δυνατότητας.
Η Γερμανία, η οποία δαπάνησε μεγάλα χρηματικά ποσά για την υποστήριξη των τραπεζών το 2008 και το 2009, επιδιώκει να αποφύγει νέα προσφυγή στα χρήματα των φορολογουμένων σε περίπτωση χρηματοπιστωτικής κρίσης και επιδιώκει να ωθήσει τις τράπεζες να πληρώσουν οι ίδιες.
Και άλλες χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, προσανατολίζονται προς αυτό το μοντέλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: