Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

"Πρόταση Στρος – Καν για ειδικό ταμείο για μέλλουσες κρίσεις" ----------- Ζ. Μ. Μπαρόζο: "Η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί"

 
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες να χρηματοδοτήσουν ένα Ταμείο ειδικό για τις μέλλουσες οικονομικές κρίσεις.

Πρόταση στην Ευρώπη για τη σύσταση Ταμείου χρηματοδοτούμενου από τις ευρωπαϊκές τράπεζες, ώστε να αντιμετωπίζονται με τα έσοδά του μελλοντικές οικονομικές κρίσεις, διατύπωσε ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ντομινίκ Στρος-Καν, προτείνοντας, σύμφωνα με μερίδα αναλυτών, κάτι στο οποίο "προσανατολίζεται" ήδη και η Επιτροπή των Βρυξελλών.

Ο κ. Στρος - Καν τόνισε επίσης ότι, ένα τέτοιο Ταμείο, "θα αναπλήρωνε κατά τον καλύτερο τρόπο, όταν θα χρειαζόταν, τις ελλείψεις, τεχνικές και μη, των λεγόμενων διεθνών τραπεζών".


"Το τραπεζικό σύστημα θα πρέπει να χρηματοδοτείται από τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των πριμ για κατηγορίες καταθέσεων ή για τυχόν φορολόγηση των πιστωτικών ιδρυμάτων", στο μέλλον. "Το υπογραμμίζω αυτό, σε περίπτωση και νέας κρίσης, δεν θα πρέπει να κληθούν οι φορολογούμενοι να πληρώσουν", εξήγησε ο ίδιος αξιωματούχος.


"Πάντως, το 'βάρος' τέτοιων κρίσεων θα πρέπει στο μέλλον να το αναλαμβάνουν οι μέτοχοι και γενικώς οι δικαιούχοι αξιών, που εξομοιώνονται πρακτικά με τις μετοχές", επισήμανε τέλος ο ίδιος.


"Αναφερόμαστε σαφώς σε μία πολιτική πρόληψης μελλοντικών κινδύνων", υπογράμμισε σχετικώς ο Επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ, "ανάλογη της οικολογικής πολιτικής, ρυπαίνω και πληρώνω για αυτό", προσθέτοντας ότι "ένα τέτοιο Ταμείο δεν θα έσωζε τράπεζες σε κίνδυνο, αλλά μάλλον θα επέλυε όλα τα σχετικά με τυχόν πτώχευσή τους".


"Δεν προτείνουμε εμείς κάποια νέα φόρμουλα", επισήμανε ο ίδιος, "αλλά μία 'συντεταγμένη' τραπεζική πτώχευση" μέσα στα όρια της ΕΕ, στο μέλλον. Είναι μία ιδέα, όπως σχολιάζεται από τους αναλυτές, που "καρπίζει" ήδη από τα τέλη του περασμένου έτους. Οι όποιες νεότερες σχετικές προτάσεις θα δημοσιοποιηθούν μέσα στο φθινόπωρο, φέτος, σύμφωνα με τους ίδιους αναλυτές. 

 
Ζ. Μ. Μπαρόζο: "Η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί"


Εν τω μεταξύ έκκληση προς τα κράτη μέλη της ΕΕ απηύθυνε ο  πρόεδρος της Κομισιόν Μανουέλ Μπαρόζο, ζητώντας τους να συμφωνήσουν την επόμενη Πέμπτη στη δημιουργία ενός χρηματοδοτικού μηχανισμού, ο οποίος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. 

Όπως είπε, θα πρόκειται για ένα σύστημα συντονισμένων διμερών δανείων, το οποίο θα είναι συμβατό προς την κοινοτική νομοθεσία και τις νομοθεσίες των κρατών μελών.

Πρόσθεσε ότι η δημιουργία αυτού του μηχανισμού δε σημαίνει ότι θα ενεργοποιείται αυτόματα και ότι η διαχείρισή του θα γίνεται από την ευρωζώνη.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής δε θέλησε να προβεί σε εικασίες, όπως είπε, ως προς ενδεχόμενη συμμετοχή του ΔΝΤ και κατέληξε λέγοντας ότι "η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί" και ότι θα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία την ερχόμενη εβδομάδα.

Στο μεταξύ, η Κομισιόν βρίσκεται σε εντατικές
παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με τη Γαλλία, τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ και τον πρόεδρο της Ένωσης, Χέρμαν βαν Ρομπέι, προκειμένου να βρεθεί λύση για το ελληνικό πρόβλημα, πριν από το Συμβούλιο Κορυφής στις 25 Μαρτίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: