Κυριακή 14 Μαρτίου 2010

Πρόταση-βόμβα του Γερμανού υπ. Οικονομικών: “Να φεύγουν από την Ευρωζώνη όσοι δεν αντέχουν”

Ηχηρό καμπανάκι για την χώρα μας – έστω και αν δεν συνοδεύεται από άμεσες αναφορές σε αυτήν – αποτελεί το χθεσινό άρθρο του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανκ Σόιμπλε στους Financial Times. 

Και αυτό γιατί ο εξ απορρήτων της Άνγκελα Μέρκελ πολιτικός σαφέστατα προτείνει, έστω ως έσχατη λύση, την έξοδο από το ευρώ για τις χώρες που επανειλημμένα παραβιάζουν τους κανόνες της Ευρωζώνης σε σχέση με το χρέος τους.

Θα έπρεπε ένα μέλος της Ευρωζώνης”, γράφει, “που τελικά διαπιστώνει ότι δεν μπορεί να ελέγξει τους προϋπολογισμούς του και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά του, να βγαίνει, ως έσχατη λύση, από την ΟΝΕ”.

Ο ίδιος προτείνει την δημιουργία και ενός ευρωπαϊκού οικονομικού fund το οποίο θα ενισχύει ένα κράτος, όσο για εκείνο είναι ιδιαίτερα δύσκολες οι συνθήκες δανεισμού από τις αγορές.

Χθες, πάντως, η Le Monde ανέφερε ότι οι χώρες της Ευρωζώνης βρίσκονται κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για την οικονομική ενίσχυσης της Ελλάδας με 20 έως 25 δισ. ευρώ. 

Το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται έγγραφο που στάλθηκε στους επιτρόπους της Ε.Ε., αναφέρει πως το σχέδιο συζητείται από τους υπουργούς Οικονομικών, αντιπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σε ανάλογο μήκος κύματος η αυστριακή εφημερίδα Kurie, σύμφωνα με το πρακτορείο Dow Jones Newswires, ανέφερε πως οι κυβερνήσεις Γαλλίας και Γερμανίας έχουν εκπονήσει σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας ύψους 50-55 δισ. ευρώ, το οποίο προβλέπει πιστωτικές εγγυήσεις και αγορές ομολόγων έως το τέλος του έτους. 
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: