Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

Έρευνα: Το οικογενειακό ταμείο είναι μείον

Έξι στους δέκα Έλληνες είναι φεσωμένοι με χρέη και οι δύο στους δέκα δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα καταναλωτικά δάνεια και τις πιστωτικές κάρτες, όπως προκύπτει από έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την ΚΑΠΑ Reasearch τον Μάρτιο σχετικά με την υπερχρέωση των νοικοκυριών.

Η έρευνα που παρουσιάστηκε σε ημερίδα του υπουργείου Οικονομίας για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά αποκαλύπτει ότι το 15% όσων χρωστούν δεν μπορούν να αποπληρώσουν ακόμα και τα απολύτως απαραίτητα όπως αυτά είναι τα ενοίκια και οι λογαριασμοί για κοινόχρηστα και ΔΕΚΟ.

Για το 60% όσων έχουν χρέη, το ποσοστό των χρεών τους αντιστοιχεί στο 40% του εισοδήματός τους, ενώ στο 16% υπερβαίνει το 60% των εισοδημάτων τους. Αυτό το 16% ουσιαστικά αφορά στο 8% του πληθυσμού της χώρας.

Τα χρέη προκαλούν στους ανθρώπους προκαλούν άγχος και νευρικότητα. Το 26,9% όσων χρωστούν να δηλώνει ότι τα χρέη τού δημιουργούν προβλήματα στην οικογενειακή και επαγγελματική του γαλήνη και δύο στους 10 ανέφεραν ότι έχουν και προβλήματα υγείας εξαιτίας των χρεών.

Το 64,8% όσων χρωστούν δηλώνει ότι είναι σε θέση να αποπληρώσει το δάνειό του και το 84,2% αναφέρει ότι τα χρέη δεν ξεπερνούν το 85% του κόστους κατοικίας.

Από όσους χρωστούν, το 45% φοβάται λίγο ή πολύ, ότι θα χάσει το σπίτι του, αλλά οι πέντε στους 10 δεν ενδιαφέρονται να κάνουν φιλικό διακανονισμό με τις τράπεζες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: