Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

Η Ισπανίδα Υπουργός Οικονομικών έβγαλε έξω από την ατζέντα της συζήτησης του σημερινού Ecofin, την Οδηγία για τον περιορισμό της Κερδοσκοπίας


Οι υπουργοί οικονομικών της Ε.Ε. επρόκειτο να συναντηθούν σήμερα για να συζητήσουν την οδηγία AIFM (Alternative Investment Fund Managers), που αφορά δεσμεύσεις των διαχειριστών των αμοιβαίων κεφαλαίων υψηλού κινδύνου. Η εν λόγω οδηγία έχει ως στόχο την καθιέρωση ορίων στο ύψος δανεισμού των κεφαλαίων αυτών, αλλά κυρίως τη θέσπιση κανόνων διαφάνειας και λογοδοσίας των μάνατζερς που τα διαχειρίζοτναι (βλ. αναλυτικά εδώ στα αγγλικά).

Όπως αναφέρουν σήμερα οι Financial Times η Ισπανική Προεδεία της Ε.Ε. δήλωσε ότι ήταν πολύ αισιοδοξη η προσδοκία για επίτευξη συμφωνίας. Ωστόσο αναφέρεται στο μπλογκ του ειδικού σε ευρωπαϊκά θέματα δημοσιογράφου Στέφεν Φίντλερ ότι η Ισπανίδα υπουργός οικονομικών Έλενα Ζαλγκάντο ήταν αυτή που έβγαλε το θέμα έξω από την ατζέντα της σημερινής συνάντησης.

Εφόσον οι υπουργοί δε θα καταλήξουν σε κάποια συμφωνία σήμερα, η οδηγία θα επανεξεταστεί στην επόμενη συνάντηση του Ecofin το Μάιο, ή τον Ιούνιο.

Εντωμεταξύ στους σημερινούς Times, o οικονομικός εκδότης Ντέιβιντ Γουίτον εκτιμά ότι τα αμοιβαία κεφάλαια υψηλού ρίσκου συμμετέχουν με 9,2 δις ευρώ στην ετήσια φορολογία της Ε.Ε. - δηλαδή ένα ποσό που μπορεί να χαθεί αν η οδηγία περάσει χωρίς ευρύτερη συναίνεση. Σημειώνει, επίσης, ότι οι φόροι που αντιστοιχούν μόνο στη Μ.Βρετανία θα μπορούσαν να πληρώσουν το μισθό σε περισσότερες από 200.000 νοσοκόμες. Επισημαίνει, τέλος, ότι αν και οι υπουργοί άφησαν να περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα από την αρχική δημοσιοποίηση της πρότασης, είναι πολύ "άσχημη στιγμή"  για να επιβάλλουν άχρηστα φορτία στη χρηματοοικονομική βιομηχανία.

Η City AM αναφέρει ότι παραμένουν οι φόβοι από τις επιπτώσεις του προστατευτισμού εναντίον των τρίτων χωρών εκτός Ε.Ε., κάτι που είχε επισημάνει από την προηγούμενη εβδομάδα στην Κομισιόν ο αμερικανός υπουργός οικονομικών Τίμοθυ Γκάιτνερ. Συγκεκριμένα, υπάρχει ανησυχία για δημιουργία φραγμών στις διεθνείς αγοραπωλησίες κεφαλαίου, αφού οι περιροσμοί της Ε.Ε. δε μπορούν να είναι αποδεκτή πρακτική για πολλές άλλες χώρες του κόσμου. Από την άλλη, τονίζεται ότι η πρακτική αυτή θα εμποδίσει ευρωπαϊκά κεφάλαια συνταξιοδότησης να κάνουν τοποθετήσεις σε αμοιβαία κεφάλαια τρίτων χωρών, όπως οι ΗΠΑ. Αναφέρεται χαρακτηριστικά από τη βρετανική δεξαμενή σκέψης Όπεν Γιούροπ: "Οι υπουργοί θα πρέπει να βρουν το κουράγιο να αντισταθούν σε κάθε μορφή προστατευτισμού και λαϊκισμού. Αν δεν το επιτύχουν, τότε αυτό θα στοιχήσει πολύ ακριβά στην Ευρώπη".

Σχόλιο typhoon: Παπανδρέου - Κερδοσκόποι: Σημειώσατε 2, με γκολ σοσιαλιστών και προοδευτικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: