Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

Ουγγρική απάτη στην αγορά εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα

Το ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα βρέθηκε χθες σε μεγάλη αναστάτωση λόγω σκανδάλου που ξέσπασε από "ανακυκλωμένες" άδειες εκπομπών.

Δύο σχετικές αγορές σταμάτησαν να λειτουργούν, καθώς δημιουργήθηκε πανικός στους επενδυτές από το ότι πρόκειται να προμηθευτούν άδειες που δεν ισχύουν.
Η BlueNext και η Nord Pool, δηλαδή η Γαλλική και η Σκανδιναβική αγορά, σταμάτησαν τις αγοραπωλησίες πιστοποιητικών εκπομπών, όταν διαπίστωσαν ότι υπάρχουν κάποιες που παράνομα επαναχρησιμοποιούνται.
Η ανησυχία από το γεγονός ότι ήδη χρησιμοποιημένες και άρα άχρηστες άδειες επανακυκλοφορούν έριξε την τιμή από τα 12 ευρώ ανά τόνο άνθρακα σε λιγότερο από 1.

Το πρόβλημα ξεκίνησε μετά από δήλωση που έκανε την περασμένη εβδομάδα η Ουγγαρία, ότι πούλησε 2 εκατομμύρια πιστοποιητικά που υποβλήθηκαν από ουγγρικές εταιρίες, τα οποία καλύπτουν τα περιθώρια εκπομπών που επιτρέπει το σύστημα εμπορίας εκπομπών της Ε.Ε. (ETS).
Οι άδειες εκπομπών που υποβάλλονται κάθε χρόνο από τις εταιρείες στα εθνικά μητρώα συνήθως ακυρώνονται. Ωστόσο, η Ουγγαρία εκμεταλλεύτηκε ένα κενό που επιτρέπει την εμπορία πιστοποιητικών που δεν έχουν εκδοθεί από χώρες της Ε.Ε., αλλά από το Μηχανισμό Καθαρής Ανάπτυξης (CDM) του Ο.Η.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: