Σάββατο 6 Μαρτίου 2010

Κίνηση και νερό θα φορτίζουν το κινητό

Μια ομάδα ερευνητών από τις ΗΠΑ και μια από τη Σουηδία ανέπτυξαν δύο διαφορετικές πρωτοποριακές τεχνολογίες φόρτισης κινητών τηλεφώνων που θα καταργήσουν την ανάγκη χρήσης μπαταριών. Η μία επιτρέπει στο κινητό τηλέφωνο να φορτίζεται χρησιμοποιώντας την κίνηση του κατόχου του. Η δεύτερη μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή φορτιστών για κινητά τηλέφωνα που θα παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με "φακελάκια υδρογόνου" και νερό.

«Αυτοφορτιζόμενο» τηλέφωνο
Η τηλεπικοινωνιακός κολοσσός της Νokia κατέθεσε μια πατέντα η οποία επιτρέπει στο κινητό τηλέφωνο να φορτίζεται καθώς ο χρήστης του κινείται. Ητεχνολογία βασίζεται στη χρήση των λεγόμενων «πιεζοηλεκτρικών» υλικών. Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες κατηγορίες υλικών, τα πιεζοηλεκτρικά μπορούν να δημιουργήσουν σημαντική ποσότητα ηλεκτρικού δυναμικού αν σε αυτά ασκηθεί κάποιου είδους μηχανική πίεση. Στην προκειμένη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με πιεζοηλεκτρικούς κρυστάλλους οι οποίοι μπορούν να φορτίζουν το κινητό είτε όταν ο κάτοχός του μετακινείται είτε όταν απλώς κουνάει τη συσκευή. Η κίνηση παράγει ηλεκτρική ενέργεια απελευθερώνοντας τη συσκευή από τις μπαταρίες αλλά και την ανάγκη για συνεχή φόρτιση.

«Υδροηλεκτρικό» τηλέφωνο
Η εταιρεία myFC που εδρεύει στη Στοκχόλμη ανέπτυξε μια κυψέλη καυσίμου σε μέγεθος πορτοφολιού, η οποία μετατρέπει το νερό σε ηλεκτρική ενέργεια. Ονομάζεται «Η3 φορτιστής» και σε περίπτωση που οι δοκιμές του ολοκληρωθούν με επιτυχία θα μπορεί κάποιος να τον έχει μαζί του και να φορτίζει ανά πάσα στιγμή και οπουδήποτε και αν βρίσκεται το τηλέφωνό του. Ο φορτιστής συνοδεύεται από «φακελάκια» υδρογόνου. Το μόνο που έχει να κάνει κάποιος που βλέπει ότι το τηλέφωνό του αποφορτίζεται είναι να βάλει λίγο νερό στον φορτιστή, να προσθέσει και ένα φακελάκι υδρογόνου και η αντίδραση που θα προκληθεί θα παράξει την πολύτιμη ενέργεια που θα φορτίσει τη συσκευή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: