Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Πριν τη Μέρκελ, ο Γιουνκέρ. - Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας δε δίνει ούτε ένα λεπτό στην Ελλάδα!

Η ευρωπαϊκή περιοδεία του Γιώργου Παπανδρέου ξεκίνησε από το Λουξεμβούργο, όπου συναντήθηκε με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε νωρίτερα με τον ομόλογό του του Λουξεμβούργου και πρόεδρο του Eurogroup, με το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας στο επίκεντρο. Ο Γιούνκερ, πως επικεφαλής του Eurogroup, όπως είπε, απέκλεισε περαιτέρω ανάμειξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου πέραν της τεχνικής βοήθειας που θα δώσει στην Ελλάδα.

«Το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι θέμα της ευρωζώνης», επεσήμανε, επανέλαβε ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε η Αθήνα είναι «σκληρά και αξιόπιστα», ενώ εκτίμησε πως η Ελλάδα δε θα χρειασθεί οικονομική βοήθεια. 


«Όπως είπα και την Τετάρτη, τα μέτρα είναι ισχυρά και σκληρά. Οι δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης σαφώς ανοίγουν το δρόμο προκειμένου να εξέλθει η Ελλάδα από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται», είπε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και συνέχισε: «Πιστεύω ότι είχαμε δίκιο όταν είπαμε στις 11 Φεβρουαρίου στο πόρισμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι είμαστε έτοιμοι να λάβουμε συντονισμένη και αποφασιστική δράση αν χρειαστεί. Δεν νομίζω ότι θα χρειαστεί».


Επόμενος σταθμός για τον Έλληνα πρωθυπουργό το Βερολίνο, όπου θα γίνει η πολυαναμενόμενη συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.


Στο "οπλοστάσιο" του πρωθυπουργού -όσο κι αν ακούγεται περίεργο- είναι
ο χθεσινός δανεισμός της Ελλάδας με επιτόκιο 6,30%.  "Παρά τα μέτρα που πήραμε, οι κερδοσκόποι εξακολουθούν να "πυροβολούν" την χώρα μας", θα είναι ένα από τα επιχειρήματα του Γ.Παπανδρέου.

Πάντως ίσως το σημαντικότερο "ατού" του πρωθυπουργού είναι
η "απειλή" προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο της χώρας και η συνάντησή του στις 9 Μαρτίου με τον Μπαράκ Ομπάμα.

Είναι ενδεικτική η χθεσινή δήλωση του
επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας,κ.Τρισέ, πως "το ΔΝΤ δεν ενδείκνυται ως χορηγός οικονομικής βοήθειας για μία χώρα-μέλος του ευρώ".

Λίγες ώρες πριν τη συνάντηση Μέρκελ-Παπανδρέου, η Γερμανίδα Καγκελάριος δήλωσε: «Θα πρέπει να σταθούμε στο πλευρά της Ελλάδας, προσφέροντάς της βοήθεια».

 Ωστόσο, νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Rainer Brüderle, δήλωνε πως η Ελλάδα είναι υπεύθυνη για την υγεία των δημόσιων οικονομικών της και δεν θα πρέπει να περιμένει βοήθεια από την Γερμανία, ή άλλη χώρα της ζώνης του ευρώ.

"Ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε ότι δεν θέλει ούτε ένα cent και εμείς επίσης δεν θέλουμε να του δώσουμε ούτε ένα cent", είπε χαρακτηριστικά ο
Brüderle.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: