Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

Και ο Τζωρτζ Σόρος πίσω από τις επιθέσεις στο ευρώ…

- το είδα στο greki-gr.blogspot.com
Αποκαλυπτικά ρεπορτάζ από New York Times και Daily Mail:
Ο άνθρωπος που έχτισε την κολοσσιαία περιουσία του εις βάρος της αγγλικής στερλίνας, ο επενδυτής που κόντραρε – και νίκησε – την Τράπεζα της Αγγλίας στη διεθνή αγορά συναλλάγματος, φέρεται να βρίσκεται τώρα πίσω από τις «επιθέσεις» κατά του ευρώ! Και μάλιστα να έχει μαζί του εξίσου ικανούς, άρα επίφοβους, «συμμάχους»!

Την Παρασκευή η αμερικανική εφημερίδα New York Times αποκάλυπτε πως ορισμένοι από τους πιο έμπειρους και κυρίως πιο «δυνατούς» από πλευράς υπό διαχείριση κεφαλαίων επενδυτές συναντήθηκαν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας για να συζητήσουν την περαιτέρω πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας και του ευρώ, αφιερώνοντας χρόνο και φαιά ουσία ΚΑΙ για το λεγόμενο «ελληνικό πρόβλημα».

Στην συνάντηση αυτή, πάντα κατά το ρεπορτάζ, η οποία έλαβε χώρα σε ένα πολυτελές διαμέρισμα του Μανχάταν στις 8 Φεβρουαρίου, συγκεντρώθηκαν όλοι όσοι είτε έχουν «παίξει» κόντρα στο ευρώ, είτε … προτίθενται να το πράξουν άμεσα! 
Επενδυτές όπως ο Τζον Πόλσον, ο οποίος φέρεται να έχει ήδη «στοιχηματίσει» πάνω από 4 δισ. ευρώ στην περαιτέρω διολίσθηση του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος, ο Στιβ Σβάρτσμαν, ο ίδιος ο επονομαζόμενος και «πατέρας» του ευρώ Ρόμπερτ Μαντέλ αλλά και ο γνωστός και μη εξαιρετέος Νομπελίστας Οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί. 

Ποιος έλειπε όμως καίτοι είχε προσκληθεί; Ο Τζωρτζ Σόρος.

Κι εδώ κάπου μπαίνει στο παιχνίδι το ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail. Σύμφωνα με το οποίο, μπορεί μεν ο ίδιος ο Σόρος να έλειπε από το ραντεβού των «γερακιών», ήταν όμως εκεί μια πλειάδα υψηλόβαθμων στελεχών της εταιρίας του, της Soros Fund Management.

Στο συγκεκριμένο δείπνο λοιπόν, πάντα σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, υπήρξαν διαφωνίες αναφορικά με το τι θα συμβεί στο ευρώ, αλλά με την … τηλεφωνική παρέμβαση του απόντος Σόρος εκείνο που πραγματικά συνέβη ήταν μια … ενορχήστρωση των επόμενων κινήσεων των περί ων ο λόγος διαχειριστών πάντα με στόχο την αποκόμιση κολοσσιαίων κερδών!

Κι όποιος αίφνης θυμηθεί ότι μόλις προ δύο εβδομάδων ο κύριος Σόρος σε άρθρο του στους Financial Times, «προειδοποιούσε» πως εάν δεν επιλυθεί το ελληνικό δημοσιονομικό πρόβλημα το ευρώ θα καταρρεύσει, αρκεί να θυμηθεί παράλληλα πως το άρθρο αυτό ήρθε λίγες μόνο μέρες μετά την περιβόητη συνάντηση του Μανχάταν. 

Επομένως μήπως ο κύριος Σόρος δεν μας «προειδοποιούσε», αλλά μας … ανακοίνωνε τα όσα μέλλει να συμβούν..; 

Από Πρώτο Θέμα
σχόλιο typhoon:  Έχουμε εξηγήσει εδώ και καιρό ότι το typhoon δεν αναρτά τα πάντα. Αναρτά πολύ επιλεγμένα άρθρα, ανάμεσα σε χιλιάδες, στη συντριπτική πλειοψηφία ως αναδημοσίευση. Η μέθοδος ανάγνωσης του typhoon έχει εξηγηθεί, επίσης εδώ και καιρό, στο post αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: