Παρασκευή, 19 Μαρτίου 2010

Σοβαρή Κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων

- το είδα στο totefteri.blogspot.com
Για πρώτη φορά εναέριο μέσο της Frontex παρεμποδίστηκε από τουρκικά μαχητικά ενώ βρισκόταν σε ελληνικό εναέριο χώρο στην περιοχή του Φαρμακονησίου και εκτελούσε αποστολή επιτήρησης των συνόρων μας.
 
Το ελικόπτερο του λιμενικού που πετούσε για τη Frontex κοντά στο Φαρμακονήσι αγνοώντας, όπως κάθε μέρα, το τουρκικό ραντάρ που του ζητούσε να αποχωρήσει από την περιοχή, καθώς όπως ισχυρίστηκε βρισκόταν σε τουρκικό εναέριο χώρο.

Στις 8:02 το πρωί δυο τουρκικά μαχητικά πλησίασαν το ελικόπτερο σε απόσταση ενός ναυτικού μιλίου και σε ύψος 300 μέτρων, παρεμποδίζοντας την πτήση του και προσπαθώντας να τού επιβάλλουν να αλλάξει πορεία και να φύγει από την περιοχή. 

Δύο ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη που έφτασαν στο σημείο ενεπλάκησαν με τα τουρκικά F16, τα οποία μετά την εικονική αερομαχία αποχώρησαν με πορεία προς τον τουρκικό εναέριο χώρο. 
Το ελικόπτερο της Frontex συνέχισε κανονικά την αποστολή του "παρακολουθούμενο" από τα ελληνικά μαχητικά.

Είναι η πρώτη φορά που η τουρκική αεροπορία υλοποιεί τη μέχρι σήμερα λεκτική απειλή της ότι θα αναχαιτίζει τα πτητικά μέσα της Frontex που πετούν στην περιοχή Αγαθονήσι-Φαρμακονήσι.

Κατά το ελληνικό πεντάγωνο η τουρκική ενέργεια αποτελεί κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και για το λόγο αυτό αναμένονται να γίνουν διαβήματα και προς την τουρκική πλευρά, αλλά και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα κληθεί να έρθει σε επαφή με την Τουρκία και να λύσει το θέμα.
Και αυτό διότι η κατάσταση που δημιουργήθηκε σήμερα ήταν "επικίνδυνη" για όλες τις πλευρές και περισσότερο για το ελικόπτερο, το οποίο βρέθηκε ξαφνικά εν μέσω μιας εικονικής αερομαχίας.

Σχόλιο typhoon: Υπενθυμίζεται ότι η FRONTEX είναι ευρωπαϊκή δύναμη και όχι ελληνική. Άρα, να υποθέσουμε ότι η Τουρκία αποτρέπει, βιαίως πλέον, την Ε.Ε. από τον έλεγχο της εισόδου λαθρομεταναστών ???

Δεν υπάρχουν σχόλια: