Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

H S&P βγάζει την Ελλάδα από τον προθάλαμο της υποβάθμισης


Την αξιολόγηση της Ελλάδας με ΒΒΒ+ και αρνητικό outlook επιβεβαιώνει η Standard and Poor's, αφαιρώντας την ένδειξη "creditwatch negative" από την αξιολόγηση, απομακρύνοντας έτσι το ενδεχόμενο περαιτέρω υποβάθμισης.

Σημειώνεται ότι ο οίκος αξιολόγησης είχε θέσει την αξιολόγηση της Ελλάδας σε creditwatch negative από τις 7 Δεκεμβρίου.

H S&P υπογραμμίζει ότι θεωρεί πως το συνολικό πακέτο μέτρων για τη μείωση του ελλείμματος είναι "κατάλληλο" για την επίτευξη των στόχων του 2010, δεδομένης της επιδείνωσης των αναπτυξιακών προοπτικών της Ελλάδας.

Ο οίκος αναθεωρεί τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της Ελλάδας, περιμένοντας πλέον ύφεση 4% για το 2010.

Ωστόσο, σημειώνει ότι παρά τα νέα μέτρα, θα είναι δύσκολο για την Ελλάδα να ευθυγραμμιστεί πλήρως με τους στόχους για μείωση του ελλείμματος στο 5,6% του ΑΕΠ το 2011 και στο 2,8% του ΑΕΠ το 2012, εάν δεν υλοποιήσει πρόσθετα μέτρα στα επόμενα χρόνια.

Φ. Σαχινίδης: Να ακολουθήσουν και άλλοι οίκοι 
"Περιμένουμε αντίστοιχες κινήσεις και από τους υπόλοιπους οίκους αξιολόγησης", σχολίασε ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, σχολιάζοντας τηνέκθεση της Standard & Poor's. 
"Είναι θετική εξέλιξη, επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα έχει την πολιτική βούληση να αντιμετωπίσει τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας", δήλωσε στο Reuters ο κ. Σαχινίδης.  

Η επαναβεβαίωση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας και η απομάκρυνση της χώρας από την λίστα αυστηρής επιτήρησης του οίκου S&P, επέκτεινε τα κέρδη των ευρωαγορών αλλά και της Wall Street.

Οι βασικοί δείκτες στο αμερικανικό χρηματιστήριο ξεκίνησαν την συνεδρίαση με ήπια άνοδο, διατηρώντας τις τάσεις ανάκαμψης της τελευταίας ώρας της χθεσινής συνεδρίασης.

Το ενδιαφέρον στη Wall ήταν επικεντρωμένο στην τακτική συνεδρίαση της Federal Reserve, κατά την οποία η κεντρική τράπεζα κράτησε τα επιτόκια χαμηλά «για παρατεταμένη περίοδο.»

Ο δείκτης Dow Jones κερδίζει 0,17% στις 10.660 μονάδες, ο S&P 0,42% στις 1.155 μονάδες, ενώ ο Nasdaq 0,43% στις 2.372 μονάδες.

Τα μεγαλύτερα κέρδη στον Dow αποκομίζει η μετοχή της Intel (+3,2% )που παρουσίασε το πιο πρόσφατο προϊόν ημιαγωγών για servers, καθώς προετοιμάζεται για αύξηση της ζήτησης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: