Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

O Στρος Καν ανατίναξε το Σχέδιο Διάσωσης της 25ης Μαρτίου και εκτίναξε το spread

 
Η δήλωση του Ντομινίκ Στρος Καν οτι αν η Ελλάδα ζητήσει την συνδρομή του ΔΝΤ αυτή θα γίνει υπο όρους, ήταν η αιτία της εκτίναξης του spread του δεκαετούς ομολόγου.

"Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα θέσει τους όρους σε περίπτωση που η Ελλάδα απευθυνθεί σε αυτό για οικονομική βοήθεια", ανέφερε
ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού, Dominique Strauss-Kahn.

Το spread αυτή την ώρα είναι στις 338 μονάδες βάσης από τις 315 που ήταν σήμερα το πρωί.

Σχόλιο typhoon: 
1. To ΔΝΤ δεν δέχεται να καθορίζουν άλλοι τους όρους με τους οποίους θα δώσει χρήματα σε κάποια χώρα (βλ. Ε.Ε., Eurogroup, Commission).
2. Προς A. Merkel και J. Barroso: Κακώς θεωρήσατε ότι τα χρήματα που έχετε εισφέρει στο ΔΝΤ είναι δικά σας και μπορείτε να τα διαχειρίζεστε κατά το δοκούν...
3. Το σχέδιο διάσωσης της 25ης Μαρτίου είναι και πάλι στον αέρα!!! 

3 σχόλια:

"ΣΑΛΩΝΙΤΗΣ" είπε...

Πόσα του "χώσανε" οι κερδοσκόποι άραγε;

typhoon είπε...

@Σαλωνίτης
Και θεσμικά να το δεις είναι πρωτοφανές: με τη συμφωνία αυτή, το ΔΝΤ γίνεται εντολοδόχος του Eurogroup. Το ΔΝΤ είναι θεσμικά ανεξάρτητος οργανισμός και δε μπορεί να δέχεται εντολές από οποιοδήποτε κράτος, ή ομάδα κρατών (επισήμως τουλάχιστον).
Έχω πια την εντύπωση ότι η συμφωνία ήταν μία ωραία τρικλοποδιά των Μέρκελ - Σόιμπλε προς το ΔΝΤ, ώστε να αποτελέσει την αφορμή για τη διάσπασή του και τη δημιουργία του ΕΝΤ. Μάλλον η Γερμανία θέλει να επαναπατρίσει τα κεφάλαια που εισφέρει εκεί.
Αλλά, αν τολμήσει να φτάσει τα πράγματα εκεί, τότε η μάχη με τις ΗΠΑ στο πλαίσιο του ΟΗΕ (τουλάχιστον) θα είναι αναπόφευκτη και οι εξελίξεις απρόβλεπτες.

"ΣΑΛΩΝΙΤΗΣ" είπε...

Τελικά η "περίπτωση" της μικρής Ελλάδας ήταν μια μάχη ενός μεγάλου πολέμου που διεξάγεται(ευτυχώς;) ερήμην μας!