Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

ΣΟΚ. Στο 13,5% του ΑΕΠ το έλλειμμα του 2009

 
Εκτίναξη του ελλείμματος κοντά στο 13,5% του ΑΕΠ (από 12,7% ) δείχνουν τα τελικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για το 2009. 

Σύμφωνα με πληροφορίες η επί τα χείρω αναθεώρηση του ελλείμματος αποδίδεται αφενός στο χαμηλότερο ΑΕΠ του περασμένου έτους σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις και στην μικρότερη «άσπρη τρύπα» το πλεόνασμα δηλαδή των ασφαλιστικών ταμείων και των ΟΤΑ.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες δεν υπάρχει περίπτωση το έλλειμμα να ανέβει στο 14% και επιπρόσθετα δεν επηρεάζεται ο φετινός στόχος για αποκλιμάκωση του ελλείμματος κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ.

Πάντως, το τελικό ύψος του ελλείμματος του 2009 θα γνωστοποιηθεί στις 22 Απριλίου από τη Γιούροστατ. Από το υπουργείο Οικονομικών υποστήριζαν ότι η αύξηση του ελλείμματος δεν επηρεάζει τον τελικό στόχο για έλλειμμα 8,7% του ΑΕΠ το 2010, καθώς και ότι δεν τίθεται θέμα λήψης νέων μέτρων για την επίτευξη του στόχου. Γιατί, όπως εξηγούσαν, τα μέτρα που έχουν ληφθεί μπορούν εφόσον υλοποιηθούν πλήρως να μειώσουν το έλλειμμα περσσότερες από 6 μονάδες. Δηλαδή και με τη νέα αναθεώρηση υπάρχει ένα περιθώριο απόκλισης πάνω από 1%, δηλαδή 2,5 δισ. ευρώ περίπου.  

Θα πρέπει να σημειωθεί πως από νωρίς το πρωί κυκλοφόρησαν στην αγορά φήμες για την ανοδική αναθεώρηση του περσινού ελλείμματος γεγονός που επηρέασε αρνητικά την αγορά ομολόγων και οδήγησε σε εκτροχιασμό του spread του 10ετούς ομολόγου.
Πάντως, το τελικό ύψος του ελλείμματος για το 2009 αναμένεται να καθοριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Eurostat.

Δεν υπάρχουν σχόλια: