Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Συνάντηση Γ. Παπακωνσταντίνου με στελέχη του ΔΝΤ: Ορόσημο η 15η Μαΐου για τα μέτρα 2011-2012

 Ξεκίνησαν σήμερα οι διαπραγματεύσεις του υπουργού Οικονομικών με την τρόικα των εμπειρογνωμόνων από την Ε.Ε., το ΔΝΤ και την ΕΚΤ με στόχο να καταρτιστεί το συντομότερο δυνατό ένα κοινά αποδεκτό κείμενο που θα αποτελέσει και το θεσμικό πλαίσιο στην περίπτωση που η Ελλάδα ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών μετά την τρίωρη συνάντησή του με το κλιμάκιο που βρίσκεται στην Αθήνα οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν για τουλάχιστον δυο εβδομάδες προκειμένου να καταρτιστεί ένα κείμενο που θα έχει δυο πτυχές. Το ποσό και τους όρους με τους οποίους θα μας δανείσουν οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ και δεύτερο οι πολιτικές που θα πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα το 2010 και τα επόμενα δυο χρόνια.

Το κλιμάκιο των εμπειρογνωμόνων θα επισκεφτεί όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία και τους οργανισμούς προκειμένου να ελέγξει ιδίοις όμμασι την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών για να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Πάντως ο υπουργός Oικονομικών τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις για τις πολιτικές δεν ξεκινούν από λευκή κόλλα καθώς όλα θα γίνουν με βάση αφενός τις αποφάσεις του Ecofin για την Ελλάδα και αφετέρου το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Σε κάθε περίπτωση το κείμενο των πολιτικών θα πρέπει να το έχουμε παραδώσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έως τις 15 Μαΐου οπότε είναι και ο επόμενος ενδιάμεσος τριμηνιαίος έλεγχος της πορείας του ΠΣΑ. «Πρόκειται για ένα ελληνικό κείμενο το οποίο εμείς θα παρουσιάσουμε και θα πρέπει να συνυπογράψουν η ΕΕ, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ» δήλωσε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου και διέψευσε για μια ακόμη φορά ότι υπάρχει σχέδιο της κυβέρνησης για επαναδιαπραγμάτευση του δημόσιου χρέους.

Διευκρίνισε επίσης...
ότι το σχέδιο συνεργασίας και η ενεργοποίηση του μηχανισμού πρώτα θα πρέπει αν πάρει το «πράσινο φως» από το Eurogroup και μετά να τεθεί στα κοινοβούλια των χωρών της ευρωζώνης το αίτημα να χρηματοδοτήσουν την Ελλάδα.

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση το μόνο που είναι γνωστό σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, είναι ότι οι χώρες της Ευρωζώνης θα δώσουν το ποσό των 30 δισ. ευρώ φέτος στην Ελλάδα, ενώ σημείωσε πως δεν έχει διευκρινιστεί τι θα δώσουν οι Ευρωπαίοι το 2011 και το 2012, ούτε έχουν ξεκαθαριστεί και οι προθέσεις του ΔΝΤ.

Υπενθυμίζεται ότι σε δημοσίευμά του με τίτλο "Το δημόσιο χρέος στο κέντρο της διαπραγμάτευσης που άρχισε στο ΥΠΟΙΚ" το Capital.gr είχε αναφέρει νωρίτερα σήμερα τα εξής:

Στη σκιά των εκτιμήσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι η Ελλάδα και η Πορτογαλία μπορεί να αποδειχθούν το σημείο εκκίνησης ενός νέου κύκλου κρίσης του χρέους (Global Financial Stability Report) άρχισαν σήμερα  στο Υπ. Οικονομικών οι συζητήσεις με την τριμερή αντιπροσωπεία Ε.Ε.- ΕΚΤ και ΔΝΤ.

Η πρώτη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου δρομολογεί τον κύκλο των επαφών που θα έχει η αντιπροσωπεία στην Ελλάδα, πριν δοθεί το “πράσινο φως” για την δυνατότητα προσφυγής στο πακέτο στήριξης Ε.Ε./ΔΝΤ.

Το πρόβλημα της εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους του μήνα Μαΐου όπως υποστήριξε χθες ο Υπ. Οικονομικών, αν δεν λυθεί με την άμεση προσφυγή στο “πακέτο”,  θα αντιμετωπισθεί με βραχυπρόθεσμο δανεισμό ο οποίος στην συνέχεια θα καλυφθεί από το “πακέτο”...

Οι διαπραγματεύσεις με την τριμερή Επιτροπή θα στοχεύσουν κυρίως στην διετία 2011 – 2012 καθώς κατά τις εκτιμήσεις τόσο της Κομισιόν όσο και του ΔΝΤ το Πρόγραμμα Σταθερότητας δεν καλύπτει τις προϋποθέσεις αντιμετώπισης της δημοσιονομικής κρίσης που έχουν συνδεθεί με την προσφυγή στο “πακέτο” μετά το 2010.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που φαίνεται να έχει δημιουργήσει μεγαλύτερη ανησυχία είναι η αυξητική τάση του δημόσιου χρέους τουλάχιστον μέχρι το 2014 – 2015.

Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε έχει αρχίσει να συζητείται ανεπισήμως το ενδεχόμενο ανακύκλωσης των λήξεων των δανείων που λήγουν τα επόμενα χρόνια σε μεγαλύτερης διάρκειας δάνεια.

Η συνολική εικόνα της δυναμικής της εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους θα είναι στο κέντρο των διαπραγματεύσεων της τριμερούς Επιτροπής στην διάρκεια της παρουσίας της στην Αθήνα.

Στο μεταξύ αποχωρεί από την Αθήνα η αντιπροσωπεία του ΔΝΤ που είχε έρθει για να ελέγξει το φορολογικό σύστημα και το σύστημα πληρωμών του δημοσίου. Η Έκθεση των συμπερασμάτων της θα δημοσιευθεί σύμφωνα με δηλώσεις του Γ. Παπακωνσταντίνου τις επόμενες ημέρες.

Ενημέρωση typhoon: Ο επικεφαλής της επιτροπής του ΔΝΤ είναι ο κ. Paul Thomson, δανικής καταγωγής, τέως επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στη Ρωσία (2003) και τώρα αναπληρωτής υπεύθυνος ευρωπαϊκών θεμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: