Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Συνέντευξη Τύπου Γ. Παπακωνσταντίνου: «Η Ελλάδα δεν θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της». Έδωσε κάλυψη σε Προβόπουλο αρνούμενος το Τ+10.

«Η προοπτική εκτέλεσης του προϋπολογισμού είναι συγκρατημένα αισιόδοξη. Έχει γίνει καλή δουλεία χωρίς ακόμη αν έχουμε την πλήρη απόδοση των μέτρων. Πιστεύω ότι θα μπορέσουμε ως το τέλος του έτους να παραμείνουμε στους στόχους που έχουμε» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Οικονομικών.

«Η Ελλάδα δεν θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους» δήλωσε ο υπουργός ο οποίος εμφανίστηκε ικανοποιημένος για τη σημερινή άντληση 1,95 δισ. ευρώ από τα τρίμηνα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου, με επιτόκιο 3,65%, και τόνισε ότι η έκδοση υπερκαλύφθηκε πέντε φορές.

Τόνισε επίσης ότι «δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση η ολοκλήρωση των διαδικασιών του μηχανισμού στήριξης για να υπάρξει βραχυπρόθεσμός δανεισμός ακόμη και στο πλαίσιο του σχεδίου με ταμειακή διευκόλυνση από τους ΟΔΔΗΧ των υπολοίπων χωρών»

«Το πλαίσιο του μηχανισμού βοήθειας ΕΕ-ΔΝΤ ... 
είναι κοινό, ωστόσο η συμφωνία πρέπει να εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ» σημείωσε. Ο υπουργός τόνισε επίσης ότι η έγκριση του αιτήματος για το μηχανισμό θα γίνει αν χρειαστεί πολύ γρήγορα, άρα δεν υπάρχει καμμία περίπτωση με ή χωρίς τον μηχανισμό η Ελλάδα να έχει πρόβλημα εξυπηρέτησης των αναγκών της τον Μάιο.

«Το roadshow παραμένει στις προθέσεις της κυβέρνησης, δεν είναι απαραίτητο να συνδυαστεί με έκδοση ομολόγων και δεν θα γίνει το προσεχές Σαββατοκύριακο», υποστήριξε. 

Ο κ. Παπακωνσταντίνου έκανε απολογισμό των πρώτων 6 μηνών που βρίσκεται στη θέση του υπουργού Οικονομικών και ανέφερε ότι «το νομοθετικό έργο συνίσταται στην κατάθεση και ψήφιση στη Βουλή 18 παρεμβάσεων» με κορυφαίο το νέο φορολογικό νομοσχέδιο ενώ ακολουθούν η ενσωμάτωση ης οδηγίας για της υπηρεσίες και το νομοσχέδιο για την εξίσωση τον ορίων ηλικίας στο Δημόσιο. Στις νέες νομοθετικές παρεμβάσεις περιλαμβάνεται και κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων

Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι η μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού έφτασε στο 39,2% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2010, επισημαίνοντας ωστόσο ότι το «πρώτο τρίμηνο του 2010 είναι από πλευράς οικονομικής δραστηριότητας χειρότερο από το πρώτο τρίμηνο του 2009». Στάθηκε ιδιαίτερα στη μείωση των δαπανών κατά 10% τονίζοντας ότι «αυξητικά επηρέασε τις δαπάνες η καταβολή του δώρου του Πάσχα τον Μάρτιο και οι δαπάνες για συντάξεις λόγω της αύξησης του αριθμού των συνταξιούχων». Παράλληλα ανακοίνωσε ότι «συστήνεται ειδική ομάδα για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Υπάρχει καθυστέρηση στα έσοδα από αρκετές εφορίες, υπάρχει τεράστια δυνατότητα βελτίωσης».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε επίσης ότι έχει συσταθεί ομάδα για την υλοποίηση του φορολογικού νομοσχεδίου και παράλληλα θα αξιοποιηθεί η τεχνική βοήθεια του ΔΝΤ. 

Προωθείται επίσης ο πλήρης ανασχεδιασμός της φορολογικής δήλωσης και ο σχεδιασμός για την υποβολή αποδείξεων των δαπανών.

Στόχος του υπουργείου είναι επίσης είναι η μείωση των επισκέψεων στις δύο μέσω της διασύνδεσης ανάμεσα στις υπηρεσίες του Δημοσίου για την έκδοση πιστοποιητικών.

Ανακοινώθηκε επίσης την επικείμενη τοποθέτηση του νέου προέδρου της νέας, ανεξάρτητης στατιστικής υπηρεσίας, την τοποθέτηση ορκωτών ως ελεγκτές οι οποίοι θα ελέγχουν τους τριετείς προυπολογισμούς των Υπουργείων αλλά και των νοσοκομείων και συνέχιση της προσπάθειας για την ενιαία Αρχή Πληρωμών στο Δημόσιο.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων δήλωσε: «
Δεν δαιμονοποιώ ούτε ενθουσιάζομαι με το ΔΝΤ, επιδιώκαμε μια αμιγώς ευρωπαϊκή λύση, οι ευρωπαίοι εταίροι μας αποφάσισαν διαφορετικά. Υπάρχει ήδη σχέδιο νόμου για την εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών γυναικών στο Δημόσιο το οποίο θα κατατεθεί τις επόμενες εβδομάδες, μετά από συνεννόηση με την Ετρωπαϊκή Επιτροπή.  

Ουδείς ζητάει παραπάνω μέτρα.
Οι διαβουλεύσεις για τον μηχανισμό στήριξης ξεκινούν αύριο θα κρατήσουν τουλάχιστον δέκα ημέρες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα υπάρξεί απόφαση σε δέκα ημέρες.

Δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα ακόμη και αν υπάρξει επί τα χείρω αναθεώρηση του ελλείμματος από την Eurostat  την Πέμπτη καθώς τα μέτρα που έχουν ληφθεί καλύπτουν μεγαλύτερη μείωση του ελλείμματος από το 4%.

Όταν αποφασίσει η κυβέρνηση για τον μηχανισμό θα το ανακοινώσει. Οι διαβουλεύσεις δεν γίνονται σε μια λευκή κόλλα ψαρτί γίνονται στο πλαίσιο των αποφάσεων του Ecofin και του Προγράμματος»

Ο υπουργός αναφέρθηκε σε επερχόμενες «αλλαγές στο ασφαλιστικό» και σε «μείωση στο δημόσιο τομέα».
Ανέφερε ότι  οι αγορές κινούνται όπως κινούνται για μια σειρά από λόγους, όπως «η ασάφεια του μηχανισμού στήριξης» αλλά και ο προβληματισμός για «τη δυναμική του δημοσίου χρέους».



«Τις καταργήσεις Oργανισμών του Δημοσίου τις χειρίζεται ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης» τόνισε ο υπουργός.
Επίσης ότι «κάποιες πρώτες ενδείξεις των πρόδρομων δεικτών που έχει βγάλει η στατιστική υπηρεσία δεν είναι τόσο απαισιόδοξες όσο κάποιες εκτιμήσεις που ακούγονται για την ύφεση το 2010».


Τελειώνοντας ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι «για τον μηχανισμό, μετά από την ομόφωνη απόφαση του Eurogroup, απαιτείται έγκριση από τα κοινοβούλια των χωρών, όπου απαιτείται, μια διαδικασία που ίσως διαρκέσει 2-3 εβδομάδες. Ήδη η Ολλανδία έχει δρομολογήσει την αρχική έγκριση του κοινοβουλίου».
Ο κ. Παπακωνσταντίνου διέψευσε ότι υπήρξε σκανδαλώδης ρύθμιση για την αλλαγή του πλαισίου εκκαθάρισης των ομολόγων, απαντώντας σε σημερινό δημοσίευμα.


Αμέσως μετά τη συνέντευξη τύπου ο υπουργός συναντήθηκε με τους 12 εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ και θα παραλάβει τα πορίσματά τους για τη φορολογική πολιτική και τα έσοδα, τα οποία σύντομα θα δημοσιοποιηθούν. Τα δυο κλιμάκια του ΔΝΤ αναχωρούν αύριο, και θα τα διαδεχθούν τα κλιμάκια των διαβουλεύσεων.
Την Παρασκευή ο υπουργός αναχωρεί για τις ΗΠΑ όπου θα συμμετάσχει στην εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ. Θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑκ. Γκάιτνερ και τον γενικό γραμματέα του ΔΝΤ κ. Ντομινίκ Στρος Καν.


Παρόντες στη συνέντευξη Τύπου ήταν ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φίλ. Σαχινίδης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών κ. Ηλ. Πλασκοβίτης, ο γενικός γραμματέας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων κ. Δημ. Γεωργακόπουλος, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Γ. Ζανιάς, ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων κ. Δ. Σπινέλλης ο ειδικός γραμματέας αποκρατικοποιήσεων κ. Γ. Χριστοδουλάκης, και ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ κ. Ι. Καπελέρης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: