Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Τζ.Σόρος: Σε ένα φαύλο κύκλο θανάτου κινδυνεύει να πέσει η Ελλάδα!

H Eλλάδα χρειάζεται βοήθεια για να αντιμετωπίσει την κρίση ενώ υπάρχει ο κίνδυνος η οικονομία της να εισέλθει σε ένα "κύκλο θανάτου" εάν το κόστος δανεισμού παραμείνει υψηλό, με κύρια χαρακτηριστικά την ύφεση και την υποχώρηση των εσόδων, είπε με χθεσινοβραδινές του δηλώσεις δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος.

Ο κ. Σόρος απέδωσε την άνοδο των spread των ελληνικών ομολόγων εν μέρει στην κερδοσκοπία των αγορών. 

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι το βασικό θέμα για τη χώρα είναι τα πολύ σοβαρά προβλήματα της οικονομίας και ότι η κυβέρνηση έχει θέσει σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα στήριξης μέσω του οποίου θα αντλήσει 30 δις ευρώ από χώρες της ευρωζώνης και 15 δις ευρώ από το ΔΝΤ το 2010. 

"Νομίζω ότι είναι απαραίτητο διότι το επιτόκιο της αγοράς είναι πραγματικά πολύ υψηλό και κάνει αδύνατη για την Ελλάδα την επίτευξη των όρων που απαιτούνται", είπε ο Σόρος.

Επεσήμανε ότι είναι λυπηρό που η Γερμανία επέμεινε σε ένα επιτόκιο στο ύψος του 5% για τα δάνεια που θα διατεθούν μέσω του μηχανισμού βοήθειας καθώς κάτι τέτοιο θα μειώσει τις θετικές επιπτώσεις του.

Πρόσθεσε ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος ένα τόσο υψηλό επιτόκιο να οδηγήσει την Ελλάδα να περικόψει περαιτέρω τις δαπάνες του προϋπολογισμού πλήττοντας την οικονομική δραστηριότητα και τα έσοδα του προϋπολογισμού.

"Τότε θα υπάρξει ένας φαύλος κύκλος", είπε. "Θα το χαρακτήριζα κύκλο θανάτου. Αυτός είναι ο πράγματι ο κίνδυνος".

Δεν υπάρχουν σχόλια: