Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

Με 23 αλλαγές το νέο φορολογικό που κατέθεσε στη Βουλή ο Υπουργός Οικονομικών

Κατάργηση του φόρου 8% στις επιχειρήσεις, αυστηρότερα τεκμήρια για τα πολυτελή αυτοκίνητα, βελτιώσεις στα μέτρα για τους ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και τη μη φορολόγηση της ηθικής βλάβης περιλαμβάνει τελικά το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. 

Σημαντικότερη από τις 23 συνολικά αλλαγές που περιλαμβάνονται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο θεωρείται η μη επιβολή τελικώς της παρακράτησης 8% στις αμοιβές που λαμβάνουν επιχειρήσεις για παροχή υπηρεσιών καθώς όπως σημείωσε ο υπουργός, η κυβέρνηση κρίνει ότι η κατάσταση στην αγορά θα επιβαρυνόταν υπέρμετρα.

Συγκεκριμένα με τις αλλαγές μεταξύ άλλων αυξάνεται το ποσό της μείωσης του φόρου στα 3.000 ευρώ για τους διαζευγμένους και εν διαστάσει που καταβάλλουν διατροφή, αυξάνεται η έκπτωση από τον φόρο για όσους έχουν συνάψει ιδιωτική ασφάλιση από 1.000 ευρώ σε 1.200 ευρώ για τον άγαμο και σε 2.400 ευρώ για οικογένεια και παράλληλα βελτιώνεται η ετήσια αντικειμενική δαπάνη για την κύρια κατοικία, έτσι ώστε το πρώτο κλιμάκιο μέχρι τα 80 πρώτα τ.μ. να είναι 30 ευρώ αντί 60 ευρώ. Αντίστοιχα προστίθεται κλιμάκιο για πάνω από τα 300 τ.μ. κατοικίας, προκειμένου τα τεκμήρια να προσεγγίζουν το πραγματικό εισόδημα όσων κατέχουν τέτοια κατοικία.

Επιπλέον, αυξάνεται η αντικειμενική δαπάνη για τα μεγάλου κυβισμού αυτοκίνητα, με την προσθήκη κλιμακίων, ενώ ορίζεται ότι και για τους μηχανικούς καθώς και για τα άλλα ελευθέρα επαγγέλματα που μπαίνουν στο λογιστικό προσδιορισμό, οι ζημιές μπορούν να μεταφέρονται και σε επόμενες χρήσεις, όταν προκύπτει αρνητικό εισόδημα (μέσα στα επόμενα 5 χρόνια). 

Βελτιώνεται επίσης και ρυθμίζεται με κλίμακα η φορολόγηση των μπόνους στελεχών των τραπεζών, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν χαμηλόβαθμα και μεσαία στελέχη υπέρμετρα, ενώ δεν γίνεται παρακράτηση 20% σε ελεύθερους επαγγελματίες για συναλλαγές ως 300 ευρώ. Τέλος, δεν θα φορολογείται η αποζημίωση για ηθική βλάβη. 
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: