Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Το κρίσιμο 24ωρο για το ελληνικό χρέος αρχίζει απόψε στη Μαδρίτη

Μεταξύ σφύρας και άκμονος θα κινηθεί η κυβέρνηση τα επόμενα 24ωρα όσο αφορά την άμεση, ή όχι, προσφυγή στο «πακέτο στήριξης Ε.Ε. – ΔΝΤ» καθώς από την μία πλευρά οι αγορές κεφαλαίου και από την άλλη οι γερμανικές εκλογές σπρώχνουν και πάλι τα spreads στα ύψη.

Διπλωματικοί κύκλοι στις Βρυξέλλες επέμεναν χθες ότι «θα ήταν καλύτερο για... όλους αν μπορούσε η ελληνική Κυβέρνηση να καθυστερήσει ή και να αποφύγει την προσφυγή στο πακέτο στήριξης τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Μαϊου...».

Κάτι τέτοιο όμως δεν φαίνεται να είναι δυνατό...
μετά τις εκ νέου δραματικές πιέσεις που εκδηλώθηκαν χθες στις τιμές και τα spreads των ελληνικών ομολόγων πλησιάζοντας και πάλι τα ύψη που είχαν φθάσει πριν από την ευρωπαϊκή παρέμβαση.

Η διήμερη συνάντηση του άτυπου Eurogroup και Ecofin αύριο και μεθαύριο στη Μαδρίτη δεν φαίνεται ικανή να εκτονώσει την πίεση αυτή καθώς η γερμανική κυβέρνηση έχει και πάλι οχυρωθεί πίσω από την αναγκαία έγκριση της προσφυγής για βοήθεια από το γερμανικό κοινοβούλιο. Έγκριση η οποία πέραν του χρόνου που θα απαιτήσει δεν είναι βέβαιο ότι θα δοθεί αν η ψηφοφορία γίνει πριν από τις 9/5 δηλαδή τις κρίσιμες για το κόμμα της κας Μέρκελ εκλογές στο κρατίδιο της Β. Ρηνανίας – Βεστφαλίας.

Στο μεταξύ το ελληνικό δημόσιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει το Bloomberg, πρέπει να αναχρηματοδοτήσει λήξεις δανείων 8,2 δισ. ευρώ πριν από το τέλος του μήνα (Απριλίου) και άλλα 8 δισ. ευρώ στα μέσα του επόμενου μήνα (Μαϊου).

Στο αδιέξοδο αυτό ορισμένα στελέχη της Κυβέρνησης έχουν αρχίσει να θέτουν διστακτικά μεν αλλά ολοένα και περισσότερο επίμονα την πρόταση επίσπευσης της προσφυγής στο «πακέτο στήριξης» πριν από το τέλος του μήνα.

Στην ίδια εκτίμηση φαίνεται να καταλήγουν και οι εκτιμήσεις αναλυτών σε Ε.Ε. και ΗΠΑ υπολογίζοντας ότι οι ανάγκες αναχρηματοδότησης του χρέους δεν αφήνουν περιθώρια στην κυβέρνηση να καθυστερεί όταν τα επιτόκια δανεισμού «ξεπερνούν και πάλι το 7%...».

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Παπακωνσταντίνου φαίνεται να πηγαίνει απόψε στην Μαδρίτη με δύο εναλλακτικές προτάσεις στο χαρτοφύλακά του. Η μία είναι να διαπραγματευτεί και αποσπάσει ένα  νέο περισσότερο συγκεκριμένο και συμφωνημένο από όλους χρονοδιάγραμμα στήριξης  που θα μπορούσε να πάει και μέχρι τον Μάϊο, έστω και αν αυτό αφορά μόνο την κατ΄ αρχήν χρήση του σκέλους του ΔΝΤ και μία δεύτερη εκείνη της επίσημης άμεσης πρόκλησης – πρόσκλησης για το πακέτο ακόμα και αν δεν υπάρχει ομοφωνία στο Eurogroup... Τη δεύτερη εκδοχή, κανείς δεν την εύχεται ούτε στις Βρυξέλλες, ούτε στην Φρανκφούρτη. 
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: