Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Μύρτις: Κοριτσάκι ετών ... 2500

"Ξαναζωντάνεψε" 2.500 χιλιάδες χρόνια μετά το θάνατό της η Μύρτις, ένα 11χρονο κορίτσι της εποχής του Περικλή, που έχασε τη ζωή της από τυφοειδή πυρετό, επιδημία που αποδεκάτισε το 1/3 του πληθυσμού της πόλης.

Η Μύρτις, όπως έδειξε η ανάπλαση του προσώπου της, διέθετε καστανά μάτια και μαλλιά, ίσια μύτη και μεγάλο μέτωπο. Το κρανίο της 11χρονης, μαζί με τα οστά 150 ακόμη ανθρώπων στον ονομαζόμενο τάφο του Λοιμού, είχε βρεθεί το 1994-1995 κατά τη διάρκεια ανασκαφών για τις εργασίες του Μετρό στον Κεραμεικό.

Η καλή κατάσταση διατήρησης του κρανίου υπήρξε ο λόγος για τον οποίο επελέγη να αποτελέσει αντικείμενο της έρευνας του επίκουρου καθηγητή Ορθοδοντικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μανώλη Ι. Παπαγρηγοράκη, ο οποίος σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες προχώρησε στην ανασύνθεση του προσώπου της.
Καθοριστικό λόγο στην ανάπλαση...
του προσώπου έπαιξε το γεγονός πως διατηρούνται η άνω και κάτω γνάθος και όλα τα δόντια του 11χρονου κοριτσιού, τα μόνιμα και μερικά από τα νεογιλά, κάτι σπάνιο, όπως σημείωσε ο Μανώλης Παπαγρηγοράκης, που ασχολείται 30 χρόνια με την έρευνα αρχαίων κρανίων.

Ειδικότερα, όπως σημείωσαν οι ερευνητές, οι πληροφορίες που προσέφερε ως ανασκαφικό εύρημα η Μύρτις, όπως βαπτίστηκε απο τους αρχαιολόγους, “προέρχονται από την οδοντοστοιχία της, η οποία κατά τη στιγμή του θανάτου της βρισκόταν στο τελευταίο στάδιο μικτής οδοντοφυΐας”.

Δεν αποκλείεται η πιθανότητα λάθους, όπως επισημαίνει, καθώς τα μαλακά τμήματα του προσώπου, η μύτη και τα αφτιά δεν προσδιορίζονται μόνον από τα οστά του προσώπου, ενώ το χρώμα των ματιών και μαλλιών έχει αποδοθεί με βάση την άποψη των αρχαιολόγων, πως οι άνθρωποι εκείνης της εποχής ήταν στην πλειονότητά τους καστανοί.

Για να προσδιοριστούν τα χρώματα και τα φυλετικά χαρακτηριστικά της Μύρτιδος χρειάζεται να πραγματοποιηθεί εργαστηριακός έλεγχος του γονιδιώματός της. Μέχρι στιγμής δεν υπήρχαν τα λεφτά, ανέφερε ο καθηγητής που έχει χρηματοδοτήσει την έρευνα αυτή, όπως και το πανεπιστήμιο. «Και η Μύρτις ως τώρα έχει κοστίσει πολλά. Ελάχιστα από το κράτος», προσέθεσε.

Η ανασύνθεση του προσώπου της Μύρτιδος έχει ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια με πρώτο σταθμό το θεραπευτικό ινστιτούτο «Εγκέφαλος», όπου ο ακτινολόγος Παναγιώτης Τούντας πέρασε το κρανίο από αξονικό τομογράφο. Εν συνεχεία, τα στοιχεία του αξονικού τομογράφου εστάλησαν στο ΤΕΙ Κρήτης, όπου η ομάδα των κ. Μαραβελάκη και Αντωνιάδη δημιούργησε σε ψηφιακή μορφή αρχικά και στη συνέχεια ένα ακριβές αντίγραφο του αρχαίου κρανίου. Πάνω σε αυτό το πρόπλασμα, το οποίο παρέλαβε ο γλύπτης Όσκαρ Νίλσον στη Σουηδία, δημιουργήθηκε σε διάστημα οκτώ μηνών η μορφή της Μύρτιδος.

Όλα τα στάδια της έρευνας, από την ανασκαφή που πραγματοποίησε η Έφη Μπαζιωτοπούλου-Βαλαβάνη, η οποία χρονολόγησε τον ομαδικό τάφο στα 430-426 π.Χ. και τον συσχέτισε με την επιδημία που συνέβαλε στην ήττα της Αθήνας στον Πελοποννησιακό Πόλεμο, έως τα ιατρικά συμπεράσματα από την έρευνα του σκελετικού υλικού, πρόκειται να παρουσιαστούν μαζί με τη Μύρτιδα στις 15 Απριλίου σε έκθεση με τίτλο «Μύρτις: πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν» στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας (Όθωνος 100, Κηφισιά). Αργότερα, η έκθεση θα ταξιδέψει σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και στο εξωτερικό.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: