Κυριακή 11 Απριλίου 2010

"Συντονισμένα διμερή δάνεια προς την Ελλάδα"

Το επιτόκιο θα φθάνει το 5% σταθερό,
ή κυμαινόμενο κάτω από το 4% για δάνεια τριετούς διάρκειας και 
στο σχέδιο θα συμμετάσχουν όλες οι χώρες της ζώνης του ευρώ 
Σε σχέδιο δανεισμού της Ελλάδας, από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ για ένα χρόνο μέσω διμερών δανείων, συμφώνησαν τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης.

Αδιευκρίνιστο ωστόσο παραμένει το ύψος της συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο μηχανισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, η δανειακή συμμετοχή του διεθνούς νομισματικού ταμείου θα γίνεται ταυτόχρονα με αυτή των χωρών της Ευρωζώνης. Επίσης, πληροφορίες τονίζουν ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ θα είναι περίπου στα 15 δισ.


Το επιτόκιο δανεισμού θα φθάνει το 5% για σταθερό δάνειο, ή θα είναι κυμαινόμενο κάτω από το 4% για δάνεια τριετούς διάρκειας, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.


Όπως ανακοίνωσαν, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο αρμόδιος επίτροπος Όλι Ρεν στο σχέδιο θα συμμετάσχουν όλες οι χώρες της ζώνης του ευρώ βάσει της συνεισφοράς τους στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Τη Δευτέρα συνεδριάζει στις Βρυξέλλες τετραμερής επιτροπή, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ελλάδας- προκειμένου να διευκρινιστούν οι όροι δανειοδότησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: