Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Ισχυρή ζήτηση στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων 6 και 12 μηνών

Το επιτόκιο στο ετήσιο έντοκο «πέταξε» στο 4,85% από 2,20% τον Ιανουάριο και 0,91% τον περυσινό Οκτώβριο

Ισχυρή ζήτηση εκδηλώθηκε στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων, 6 και 12 μηνών, σήμερα Τρίτη, ωστόσο τα επιτόκια διαμορφώθηκαν αρκετά υψηλότερα σε σχέση με προηγούμενες δημοπρασίες.

Οι εκδόσεις υπερκαλύφθηκαν και μάλιστα σε σχέση με την αντίστοιχη προηγούμενη δημοπρασία της 12ης Ιανουαρίου η ζήτηση ήταν αρκετά ισχυρότερη, στον απόηχο της εξειδίκευσης της συμφωνίας στήριξης της Ελλάδας, την περασμένη Κυριακή.

Ωστόσο, τα επιτόκια υπερδιπλασιάστηκαν, καταδεικνύοντας ότι, παρά την ελκυστικότητα και τον μηδενικό επενδυτικό κίνδυνο των συγκεκριμένων τίτλων, οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί σε ό,τι αφορά την ελληνική κρίση χρέους και γι' αυτό ο κρατικός δανεισμός εξακολουθεί να είναι πολύ ακριβός, αν όχι δυσβάστακτος.

Συνολικά, ο ΟΔΔΗΧ άντλησε 1,56 δισ. ευρώ (360 εκατ. ευρώ από μη ανταγωνιστικές προσφορές), ενώ αναζητούσε ποσό 1,2 δισ. ευρώ. Υποβλήθηκαν προσφορές συνολικού ύψους 8,527 δισ. ευρώ.

Στο έντοκο γραμμάτιο 52 εβδομάδων, το επιτόκιο ανήλθε στο 4,85%, από 2,20% στη δημοπρασία της 12ης Ιανουαρίου. Τον Οκτώβριο του 2009, ήταν 0,91%.

Ο συντελεστής κάλυψης διαμορφώθηκε στο 6,5 από 3,05 στην προηγούμενη έκδοση. Το δημοπρατούμενο ποσό ήταν 600 εκατ. ευρώ και οι προσφορές ανήλθαν στα 1,925 δισ. ευρώ. Το συνολικά αποδεκτό ποσό ήταν 780 εκατομμύρια.

Η απόδοση στο έντοκο γραμμάτιο...
26 εβδομάδων διαμορφώθηκε στο 4,55%, έναντι 1,38% στη δημοπρασία του Ιανουαρίου. Τον Οκτώβριο του 2009, ήταν 0,59%.

Ο συντελεστής κάλυψης διαμορφώθηκε στο 7,67 από 4,87 στην προηγούμενη έκδοση.

Το δημοπρατούμενο ποσό ήταν 600 εκατ. ευρώ και οι προσφορές ανήλθαν στα 4,602 δισ. ευρώ. Το συνολικά αποδεκτό ποσό ήταν 780 εκατομμύρια.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών παρέχει τη δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα (ιδιώτες αποταμιευτές) να προμηθευτούν τους εν λόγω τίτλους με αφορολόγητη απόδοση, υπό την προϋπόθεση ότι θα διακρατηθούν μέχρι τη λήξη τους και θα αποκτηθούν με έναν από τους παρακάτω τρόπους:

Μέσω δημόσιας εγγραφής σε οποιαδήποτε τράπεζα ή χρηματιστηριακή εταιρία, με ανώτατο ποσό ονομαστικής αξίας για κάθε φυσικό πρόσωπο τα 15.000 ευρώ

Η τιμή διάθεσης θα είναι η τιμή της τελευταίας προσφοράς που γίνεται δεκτή στη δημοπρασία. Το συνολικό ποσό των τίτλων που θα διατεθούν μέσω αυτής της διαδικασίας θα ανακοινωθεί μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας εγγραφής.

Θετικές αντιδράσεις από τους αναλυτές και αιχμές για βιασύνη
«Είναι επιτυχία, με μεγάλη υπερκάλυψη, και αυτό είναι πιθανό να μετριάσει τις ανησυχίες των αγορών για αποχή αγοραστών στην Ελλάδα. Είναι μία θετική υποδοχή των όρων του μηχανισμού στήριξης που έγιναν γνωστοί το Σαββατοκύριακο. Αλλά, ξεκάθαρα, οι αποδόσεις συνεχίζουν να είναι πολύ υψηλές και οι μακροπρόθεσμες αποδόσεις παραμένουν πολύ υψηλές ακόμα και με βάση τα τελευταία δεδομένα», είπε στο Reuters ο Μπεν Μέι από την Capital Economics

«Άρα, δεν αλλάζει ουσιαστικά την υφιστάμενη κατάσταση που βρίσκεται η Ελλάδα, η οποία έχει μπροστά της δύσκολες ώρες, αντιμετωπίζει βαθιά ύφεση και αυτό θα οδηγήσει σε άνοδο του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ. Με βάση αυτά τα δεδομένα, αναμένω ότι τα επιτόκια των ομολόγων θα παραμείνουν σε αρκετά υψηλά επίπεδα για κάποιο διάστημα ακόμη» προσέθεσε.

«Η έκδοση ήταν πολύ επιτυχημένη. Η Ελλάδα άντλησε περισσότερα κεφάλαια από ό,τι είχε αρχικά ανακοινώσει και η έκδοση υπερκαλύφθηκε πολλές φορές», σχολίασε ο Γ.Σώκος από την BNP Paribas

«Η ζήτηση ήταν εντυπωσιακά υψηλή. Συγκριτικά με τις αποδόσεις που ίσως περίμενε κανείς από τις τρέχουσες τιμές στη δευτερογενή αγορά, οι αποδόσεις ήταν πολύ χαμηλές. Ωστόσο, η απόδοση ήταν πολύ ελκυστική για τους επενδυτές. Μιλάμε για αποδόσεις 4 και 4,5% για έξι μήνες», δήλωσε ο Κορνέλιους Περπς από την UniCredit

«Μετά την ανακοίνωση των λεπτομερειών του σχεδίου στήριξης, μπορεί κανείς να υποθέσει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος χρεοκοπίας για την Ελλάδα για τους επόμενους 12 μήνες. Άρα, έχουμε ένα μέλος της ΕΕ που δεν αντιμετωπίζει κίνδυνο χρεοκοπίας για την περίοδο διάρκειας των ομολόγων και καταβάλει απόδοση 4,5%. Αυτό είναι εντυπωσιακό, θα πρέπει κανείς να το εκμεταλλευτεί (...) Εάν η Γερμανία πουλούσε εξάμηνα ΕΓΔ θα πλήρωνε 0,4%. Οι επενδυτές μπορούν να είναι ικανοποιημένοι που η δημοπρασία των ΕΓΔ έγινε τόσο γρήγορα μετά το Σαββατοκύριακο. Νομίζω ότι δύο ή τρεις ημέρες αργότερα, η απόδοση θα ήταν ήδη ξεκάθαρα χαμηλότερη», συμπλήρωσε.

«Το αποτέλεσμα της δημοπρασίας ήταν πολύ καλό. Δείχνει ότι τουλάχιστον για το εγγύς μέλλον δεν προβλέπεται χρεοκοπία της Ελλάδας από τις αγορές και για αυτό υπήρξε τόσο μεγάλο ενδιαφέρον. Η απόδοση, παρ' ότι σχετικά υψηλή, είναι χαμηλότερη σε σχέση με τα επίπεδα της αγοράς τις τελευταίες ημέρες», είπε, τέλος, διαπραγματευτής ομολόγων της Eurobank

Σχόλιο typhoon: Το "παραμύθι" περί αδυναμίας δανεισμού πρέπει να τελειώσει κάπου εδώ, τουλάχιστον για 12 μήνες από σήμερα. Η κουβέντα δικαιούται πλέον να είναι μόνο για το επιτόκιο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: