Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Μήνυμα στην κυβέρνηση από τους τραπεζίτες: Όχι στη χρήση του "πιστολιού".

Την επιφυλακή της κυβέρνησης σε μία σειρά μέτωπα στην πραγματική οικονομία ζητούν οι τραπεζίτες, ενώ δηλώνουν ικανοποιημένοι από την αποσαφήνιση των όρων χρηματοδότησης του μηχανισμού στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Στο ερώτημα εάν η Ελλάδα πρέπει να προσφύγει στον μηχανισμό επισημαίνουν πως θα ήταν καλύτερο "η χώρα να δανειστεί ομαλά από τις αγορές", ωστόσο όλα θα κριθούν στο διάστημα από σήμερα έως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας.

Εκτιμούν ότι η σημερινή δημοπρασία των εντόκων γραμματίων αποτελεί το πιο κρίσιμο τεστ και συνιστούν "υπομονή" όσον αφορά στην αποκλιμάκωση των spreads. Βέβαια, δεν αποκλείουν την άμεση προσφυγή στο πακέτο στήριξης στην περίπτωση που τα spreads συνεχίσουν να παρουσιάζουν νευρικές διακυμάνσεις σε ημερήσια βάση, καθώς κρίνουν ότι η βελτίωσή τους χθες δεν ήταν θεαματική!

"Κυβερνήστε..."
Ανεξάρτητα, λοιπόν, από το πού θα βρει η χώρα τα κεφάλαια που χρειάζεται, είτε από τον μηχανισμό είτε από τις αγορές, οι διοικήσεις των ισχυρών ελληνικών τραπεζικών ομίλων εστιάζουν την προσοχή τους στην επόμενη ημέρα και καλούν την πολιτική ηγεσία "να κυβερνήσει στο εσωτερικό μέτωπο". 
 
Διαμηνύουν στην κυβέρνηση...

"να μην παρεκκλίνει στο παραμικρό από τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει ως χώρα στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, να δράσουμε άμεσα και ριζικά ώστε να πείσουμε τις αγορές για τη σοβαρότητά μας και το μεσοπρόθεσμο στρατηγικό μας πλάνο".

Η κρίση που περνάμε δεν είναι περιστασιακή, λένε και προσθέτουν: "Η σημερινή συγκυρία αποτελεί την τελευταία μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα. Ήρθε η ώρα να νοικοκυρέψουμε τη χώρα".

Τι πρέπει να γίνει
Το πρώτο μεγάλο στοίχημα, πλέον, είναι η άμεση χάραξη και υλοποίηση του αναπτυξιακού μοντέλου που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα. "Σαφώς το πρώτο μέλημα είναι η εξισορρόπηση του δημοσιονομικού εκτροχιασμού. Ο μηχανισμός στήριξης προκαλεί ανακούφιση στις αγορές και δίνει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να κάνει το επόμενο βήμα". Αυτό τονίζει στο euro2day υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας. Οφείλουμε, συμπληρώνει, να αναθερμάνουμε σταδιακά την αναπτυξιακή μηχανή.

Να ξεμπλοκάρουμε άμεσα τα κοινοτικά κονδύλια, να εκσυγχρονίσουμε τον αναπτυξιακό νόμο, να εξαλείψουμε τη γραφειοκρατία δίνοντας κίνητρα σε όσους επιδιώκουν να επενδύσουν και να ξεφύγουμε από το πρωτόγονο μοντέλο ανάπτυξης, χρηματοδοτώντας καινοτόμες ιδέες σε νευραλγικούς τομείς όπως η ενέργεια, οι μεταφορές κ.ά..

Το δεύτερο, αλλά εξίσου σημαντικό, στοίχημα είναι, σύμφωνα με τους τραπεζίτες, η ενίσχυση των εσόδων. Χαρακτηριστικά αναφέρουν! "Δεν νοείται το Δημόσιο να μην μπορεί να εισπράττει τα νόμιμα. Και αναφερόμαστε στην πάταξη της φοροδιαφυγής. Πρέπει οι έλεγχοι από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών να είναι αυστηρότατοι, χωρίς υπεκφυγές, έτσι ώστε κάποια στιγμή να πληρώσουν όλοι".

Το τρίτο στοίχημα αφορά στο ίδιο το κράτος. "Η κυβέρνηση οφείλει να βάλει μαχαίρι στην σπατάλη του Δημοσίου. Σαφώς οι συγχωνεύσεις και η κατάργηση δεκάδων δημοσίων οργανισμών είναι ένα βήμα, ωστόσο αποτελεί σταγόνα στο ωκεανό. Οφείλει το ίδιο το Δημόσιο να μάθει πόσους δημοσίους υπαλλήλους πληρώνει και πόσους συνταξιούχους. Πρέπει να μπει τάξη και δεν είναι δυνατόν οι δαπάνες να αντιστοιχούν στο 60% και το έσοδα του Δημοσίου στο 40%", σημειώνουν.

Το τέταρτο στοίχημα αφορά στις μεταρρυθμίσεις και στις διαρθρωτικές αλλαγές. Στο μέτωπο αυτό οι διοικήσεις των τραπεζών καλούν την κυβέρνηση να κάνει πράξη τις εξαγγελίες της για τις αποκρατικοποιήσεις, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων με αιχμή τις μεταφορές, τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, κ.ά.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: