Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Στήριξη από ΟΟΣΑ

Μια ακόμη στήριξη στα ελληνικά οικονομικά μέτρα, τις τελευταίες δύσκολες ώρες, έρχεται απο την πλευρά του ΟΟΣΑ. Σε δηλώσεις του ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, Πιερ Κάρλο Παντόαν, χαρακτήρισε τα μέτρα για μείωση του ελλείμματος, «πολύ δυνατά». Ανάλογη κίνηση και απο Γερμανία.

 
Ο Πιερ Κάρλο Παντόαν εμφανίστηκε επίσης βέβαιος ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να διαχειριστεί την κρίση χρηματοδότησης του χρέους της, τονίζοντας πως είναι σημαντικό να υπάρχει ένα δίκτυ ασφαλείας στο πλαίσιο της ευρωζώνης.

«Σε περιόδους κρίσης, η πρωταρχική ευθύνη είναι των κυβερνήσεων», ανέφερε σε συνέντευξή του στο Reuters. «Φυσικά, είναι σημαντικό να υπάρχει ένα δίκτυ ασφαλείας, αλλά είμαι βέβαιος ότι οι ελληνικές αρχές θα το αντιμετωπίσουν. Η Ευρώπη έχει ήδη βοηθήσει», δήλωσε ο Παντόαν. 

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ εκτίμησε ότι από το 2011 οι περισσότερες κυβερνήσεις θα ξεκινήσουν να αποσύρουν τα προγράμματα στήριξης που ενεργοποιήθηκαν για την αντιμετώπιση της ύφεσης το 2008 και το 2009. Υποστήριξε, ωστόσο, ότι οι χαμηλές πληθωριστικές πιέσεις αφήνουν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) περιθώρια κινήσεων. 

Ο Παντόαν πρόσθεσε ότι ευρωζώνη θα επωφεληθεί μακροπρόθεσμα από την πρόσφατη υποχώρηση του ευρώ. «Φυσικά και βλέπουμε μακροπρόθεσμα οφέλη από ένα ευρώ πιο αδύναμο από αυτό που υπήρχε, ας πούμε, πριν από μερικούς μήνες», είπε. «Και αυτό θα κινηθεί και προς την κατεύθυνση της αναπροσαρμογής της πλειάδας των συναλλαγματικών ισοτιμιών παγκοσμίως.»

Ανάλογη κίνηση και από Γερμανία
Την εμπιστοσύνη του Βερολίνου στα μέτρα στήριξης της Ελλάδας που συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες υπογράμμισε σήμερα εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, ξεκαθαρίζοντας πως δεν έχει υπάρξει αλλαγή στο σχέδιο βοήθειας.
Τόνισε επίσης ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει κάνει ό,τι ήταν δυνατό προκειμένου να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στην Ελλάδα.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: