Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Παιδεία: μεγάλες αλλαγές σε όλους τους τομείς προβλέπει το πολυνομοσχέδιο

Μέχρι το 2013 θα ισχύσει το καθεστώς προσλήψεων των εκπαιδευτικών με το σύστημα 60% από το ΑΣΕΠ και 40% από τους πίνακες των αναπληρωτών, καθώς  μετά οι διορισμοί θα γίνονται αποκλειστικά μέσω ΑΣΕΠ.
 
Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Το Έθνος, η σχετική ρύθμιση περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο, το οποίο θα παρουσιάσει την Τρίτη  στο υπουργικό συμβούλιο η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου.

Σε ό,τι αφορά τη βάση του δέκα, μέχρι το βράδυ της Δευτέρας δεν είχε ξεκαθαριστεί αν η σχετική διάταξη για την κατάργησή της θα περιληφθεί στο συγκεκριμένο πολυνομοσχέδιο.

Το νομοσχέδιο αφορά κυρίως δασκάλους, νηπιαγωγούς και καθηγητές καθώς προβλέπει σημαντικές αλλαγές σχετικά με τις προσλήψεις, τις μεταθέσεις, τις αποσπάσεις και την επιλογή στελεχών της εκπαίδευσης.

Το καθεστώς των προσλήψεων
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ...
το καθεστώς των μόνιμων προσλήψεων (60% – 40%) θα ισχύει μέχρι το 2013.

Για το έτος 2012-13 οι διορισμοί μονίμων θα γίνονται κατά 40% από τους κλειδωμένους πίνακες προϋπηρεσίας και το 60% από τον πίνακα ΑΣΕΠ με τη νέα μορφή.

Στις 30 Ιουνίου 2010 θα «κλειδώσουν» όλοι οι πίνακες προϋπηρεσίας. Από αυτούς τους «κλειδωμένους πίνακες» θα γίνονται και οι προσλήψεις για τα επόμενα τρία χρόνια με το σύστημα του 40%.

Μετά το 2013 θα υπάρχει ένας πίνακας ο οποίος θα καταρτίζεται με βάση τον βαθμό επιτυχίας στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, τα επιστημονικά προσόντα (μεταπτυχιακά, διδακτορικό κ.ά.), κοινωνικά κριτήρια (πολύτεκνοι, ανάπηροι κ.ά.) και φυσικά την προϋπηρεσία.

Σημειώνεται ότι η προϋπηρεσία θα αποτιμάται με δύο μόρια ανά εξάμηνο και ανώτατο όριο τα 20 μόρια.

Για να διορισθεί κάποιος ως μόνιμος εκπαιδευτικός σε δημόσιο σχολείο θα πρέπει να έχει πετύχει σε ένα διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

Από αυτό τον κανόνα θα εξαιρεθούν όσοι στις 30-6-2010 έχουν 24μηνη προϋπηρεσία, οι οποίοι θα μπαίνουν στους πίνακες του ΑΣΕΠ με τη βάση του διαγωνισμού (το 50 ή 55) και δεν θα είναι προαπαιτούμενο η επιτυχία σε διαγωνισμό ΑΣΕΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: