Τα αντίτυπα του πορίσματος της ισλανδικής Επιτροπής για την κρίση έγιναν ανάρπαστα...
Ο Ισλανδός τέως πρωθυπουργός και άλλοι έξι κρατικοί αξιωματούχοι ευθύνονται για την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος της χώρας το 2008, σύμφωνα με την επίσημη έρευνα για τις συνθήκες υπό τις οποίες η νησιωτική χώρα βυθίστηκε στην κρίση.
Ο τότε πρωθυπουργός Γκέιρ Χάαρντε μαζί με τους άλλους έξι αξιωματούχους -ανάμεσά τους και ο τότε διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ισλανδίας- λειτούργησαν «εξαιρετικά αμελώς» αποτυγχάνοντας να αποτρέψουν την κατάρρευση, σύμφωνα με το πόρισμα της Ειδικής Επιτροπής Έρευνας που συστάθηκε για να ερευνήσει τα αίτια των γεγονότων του 2008 και δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα.
Εκτός από τον Γκ.Χάαρντε...
και τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, η Επιτροπή δείχνει επίσης «με το δάκτυλο» τον τέως υπουργό Οικονομικών, τον τέως υπουργό Τραπεζικού Τομέα, τον τέως επικεφαλής του εποπτικού οργάνου για την οικονομία και τους συνδιοικητές της Κεντρικής Τράπεζας. Το Κοινοβούλιο της χώρας θα αποφασίσει εάν και τι είδους ποινικές διαδικασίες θα κινηθούν εναντίον τους.
«Είχαν τις απαραίτητες πληροφορίες, αλλά δεν ενέργησαν αναλόγως, ρίχοντας ο καθένας την ευθύνη στον άλλον» έκρινε η Επιτροπή.
Το πόρισμα της Επιτροπής, έκτασης δύο χιλιάδων σελίδων, ασκεί επίσης δριμεία κριτική, σύμφωνα με το Reuters, στη διοίκηση των πρώην τριών μεγάλων ισλανδικών τραπεζών, λέγοντας ότι λειτουργούσαν προς το συμφέρον των ιδιοκτητών των ιδρυμάτων και όχι των πιστωτών τους ή των μετόχων τους.
«Οι ιδιωτικές τράπεζες απέτυχαν, το εποπτικό σύστημα απέτυχε, οι πολιτικοί απέτυχαν, η κυβέρνηση απέτυχε, και η ιδεολογία μίας ελεύθερης αγοράς χωρίς πλαίσιο και κανονισμούς απέτυχε παταγωδώς» ανέφερε η νυν πρωθυπουργός της Ισλανδίας Γιοχάνα Σιγκουρδαρντότιρ σχολιάζοντας το πόρισμα της Επιτροπής.
Το πόρισμα ήταν μάλιστα τόσο αναμενόμενο, ώστε αντίτυπά του ήταν διαθέσιμα προς πώληση μόνο σε όσους είχαν κάνει κράτηση.
Στην κρίση του 2008. το τραπεζικό σύστημα της Ισλανδίας κατέρρευσε εν μία νυκτί και οι κάτοικοι της χώρας βρέθηκαν ξαφνικά με ένα νόμισμα που δεν άξιζε σχεδόν τίποτε χρωστώντας απίστευτα ποσά σε φορείς, των οποίων την ύπαρξη αγνοούσαν μέχρι τότε.
Οι αντιδράσεις στη μικρή χώρα ήταν εντονότατες, οδήγησαν σχεδόν άμεσα στην πτώση της κυβέρνησης ενώ οι Ισλανδοί -που έπρεπε τώρα να καταβάλλουν αποζημιώσεις σε ξένους καταθέτες στις ισλανδικές τράπεζες- πολιορκούσαν τα σπίτια των τραπεζικών στελεχών.
Η συμφωνία της νέας κυβέρνησης με τη Βρετανία και την Ολλανδία για την αποπληρωμή των χρεών (οι οποίες είχαν αναλάβει την εγγύηση των λογαριασμών των καταθετών τους) τέθηκε, για δεύτερη φορά στην ιστορία της χώρας, σε δημοψήφισμα -και οι Ισλανδοί την απέρριψαν χωρίς δισταγμό. Πρόσφατα, η χώρα και το ΔΝΤ κατέληξαν σε «προκαταρκτική συμφωνία» για τις συζητήσεις σχετικά με την αποδέσμευση κεφαλαίων στην Ισλανδία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου