Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Αντιδράσεις για το φορολογικό: Κινητοποιήσεις από τους παραγωγούς πωλητές λαϊκών αγορών

Σε αποκλεισμό του Υπουργείου Οικονομικών θα προχωρήσουν την Τρίτη στις 9 το πρωί οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων που είναι και πωλητές λαϊκών αγορών, για την αλλαγή του τρόπου φορολόγησής τους, ενώ την Τετάρτη προχωρούν σε πανελλαδική απεργία. Οι επαγγελματίες πωλητές δεν θα απεργήσουν και οι λαϊκές θα λειτουργήσουν κανονικά. 

Οι παραγωγοί πωλητές αντιδρούν στην τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων και στο λογιστικό προσδιορισμό, καθώς εκτιμούν ότι τα μέτρα αυτά θα επιφέρουν αύξηση του καλλιεργητικού κόστους παραγωγής κατά 15% έως 20% που μαζί με την αύξηση του ΦΠΑ θα οδηγήσουν σε αύξηση της τιμής των προϊόντων κατά ...
30% σε βάρος των καταναλωτών.

Η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών καταγγέλλει τη δημιουργία αγροτών «δύο ταχυτήτων με τις αποφάσεις της κυβέρνησης» και την Τετάρτη 14 Απριλίου προχωρά σε γενική πανελλαδική απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Οικονομικών και πορεία προς τη Βουλή.

Εν τω μεταξύ, ο Γραμματέας Αγροτικού της ΝΔ Κώστας Κόλλιας προανήγγειλε τροπολογίες από το κόμμα του για αλλαγή στον τρόπο φορολόγησης των αγροτών που πωλούν προϊόντα στις λαϊκές αγορές. Υποστηρίζει πως τόσο η επιβολή ΦΠΑ, όσο και η τήρηση βιβλίων β’ κατηγορίας συνεπάγονται κατ’ ουσία την εξαίρεσή τους από το ειδικό καθεστώς επιστροφής ΦΠΑ 11%, το οποίο ισχύει για όλους τους υπόλοιπους αγρότες. Επιπλέον, ο τομεάρχης της ΝΔ τονίζει ότι «είναι άδικος ο λογιστικός προσδιορισμός του εισοδήματος».

Δεν υπάρχουν σχόλια: