Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Παπανδρέου και Σαμαράς σε εκδήλωση του ελληνικού παραρτήματος της Διεθνούς Διαφάνειας

Ο Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι κατ’ αρχήν η κυβέρνηση έχει αποδείξει την πολιτική της βούληση για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Για «χρεοκοπημένο» μοντέλο διακυβέρνησης που οφείλουν συνολικά οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου να αλλάξουν έκανε λόγο ο Αντώνης Σαμαράς στην ομιλία του.


Γ. Παπανδρέου:
«Η κρίση πηγάζει πρωτίστως από την αδιαφάνεια της εξουσίας, του κράτους και του δημοσίου βίου της χώρας, από την πελατειακή αντίληψη που διάβρωσε τα πάντα. Αφορά κατεξοχήν το πώς λειτουργεί η χώρα μας, την έλλειψη σεβασμού του κράτους, συντεχνιών, ομάδων συμφερόντων αλλά και συχνά και πολιτών προς τους ίδιους τους νόμους και τους θεσμούς της χώρας, την περιφρόνηση αυτονόητων κανόνων δεοντολογίας» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου στην αποψινή του ομιλία στο συνέδριο της Διεθνούς Διαφάνειας στην Αθήνα, προσθέτοντας ότι «κορυφαίο σύμπτωμα είναι το γεγονός ότι το ίδιο το μέγεθος του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας αποτέλεσε αντικείμενο απόκρυψης και αδιαφανών χειρισμών».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην φοροδιαφυγή και υπογράμμισε ότι «με τον νόμο για την ριζική αλλαγή του φορολογικού συστήματος που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα, καταργήσαμε κάθε είδους εξαίρεση και παραθυράκι. Οι κανόνες είναι πια σαφείς και ενιαίοι για όλους και λαμβάνονται για πρώτη φορά πραγματικά δρακόντεια μέτρα κατά της φοροδιαφυγής».


«Το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας οφείλεται επίσης στο ότι η εξουσία και το κράτος δεν σεβάστηκαν και κατασπατάλησαν τους όποιους φόρους των Ελλήνων φορολογουμένων» επισήμανε ο κ. Παπανδρέου αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «αν η Ελλάδα έλεγχε καλύτερα τη διαφθορά -όχι στα στάνταρ της Σουηδίας, αλλά έστω και στο επίπεδο της Ισπανίας- θα είχε μικρότερο έλλειμμα, κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ κατά τα τελευταία πέντε χρόνια».


Επικαλούμενος έρευνα της του Ινστιτούτου Brookings, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «η διαφθορά μας κοστίζει κάθε χρόνο όσο το 8% του ΑΕΠ ή πάνω από 20 δισ. ευρώ». Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι στο παρελθόν και παρά τις διακηρύξεις διαφόρων κυβερνήσεων έχουν γίνει ελάχιστα ουσιαστικά βήματα στην καταπολέμηση της διαφθοράς και την εμπέδωση της διαφάνειας και πρόσθεσε ότι στην πρώτη του ομιλία στο Συνέδριο αυτό ως πρωθυπουργός θα αναφερθεί στο τι έχει κάνει ως τώρα η κυβέρνησή του και τι σκοπεύει να κάνει τους επόμενους μήνες.


Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι κατ’ αρχήν η κυβέρνηση έχει αποδείξει την πολιτική της βούληση για την καταπολέμηση της διαφθοράς και δεύτερον προωθεί «ένα νέο πλαίσιο αρχών και κανόνων, που θα οδηγήσει στις μεγαλύτερες ανατροπές που έγιναν ποτέ στη χώρα προς το συμφέρον των πολιτών, αλλά και στην εφαρμογή αυτού του πλαισίου - μέχρι τέλους».


Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το πλαίσιο διαφάνειας και αξιοκρατίας ξεκινά από τον τρόπο που λειτουργεί το πολιτικό σύστημα με την θέσπιση διαφάνειας στην χρηματοδότηση των οικονομικών των κομμάτων «μέσα από τον αποτελεσματικότερο έλεγχο των βιβλίων τους, την επιβολή καθαρών τρόπων εισροής εσόδων και την καθιέρωση διαφανούς τρόπου καταγραφής και επιτήρησης των εξόδων τους».


Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στην θέσπιση κώδικα δεοντολογίας για τα μέλη της κυβέρνησης, την καθιέρωση δωρεάν πρόσβασης των πολιτών στο περιεχόμενο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, αλλά και στην πρόσβαση των πολιτών μέσω Διαδικτύου στις αποφάσεις της διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης.


Ο πρωθυπουργός επίσης αναφέρθηκε στην επαναφορά όλων των προσλήψεων στο Δημόσιο στην δικαιοδοσία του ΑΣΕΠ, στον νέο νόμο για την απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων που θα συμπληρωθεί με άλλο νόμο που απλοποιεί τις αδειοδοτήσεις, την επαναφορά του αυτοδιοίκητου στην Δικαιοσύνη, και στην αυστηροποίηση των ποινών για υπαλλήλους που εμπλέκονται σε πράξεις διαφθοράς.


Επίσης ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε «τομές, όπως το δικαίωμα που αποκτά η κυβέρνηση να ζητά εξατομικευμένο έλεγχο των δηλώσεων πόθεν έσχες συγκεκριμένων προσώπων με αυστηρότερες ποινές για όσους έχουν υποχρέωση κατάθεσης δήλωσης «πόθεν έσχες» και συμμετέχουν σε off shore εταιρείες, αφού πλέον θα στερούνται τα πολιτικά τους δικαιώματα, ενώ θα δημεύεται το μερίδιο συμμετοχής στις off shore».



A.Σαμαράς
«Δεν αρκεί να τεθούμε υπό την άμεση εποπτεία ενός Διεθνούς Οργανισμού για να εξαλειφθούν η σπατάλη και η φοροδιαφυγή» είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναδιατυπώνοντας και εκ νέου την κατηγορηματική αντίθεση του με την χρήση του μηχανισμού διάσωσης και την εποπτεία του ΔΝΤ για να συμπληρώσει ότι «Η Ελλάδα βρίσκεται υπό σφοδρή πίεση αυτή τη στιγμή να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της. Να περιορίσει τα ελλείμματά της, να συγκρατήσει το χρέος της».
Ο Αντώνης Σαμαράς μιλώντας για το γενικευμένο πλέον φαινόμενο της συστημικής διαφθοράς επεσήμανε ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει απλώς κακοδιοίκηση αλλά ένα στρεβλό μοντέλο που «σε καλές εποχές μοιράζει κοινοτικά κονδύλια και επιδοτήσεις και σε κακές εποχές μοιράζει φορολογικές επιβαρύνσεις και έκτακτα χαράτσια».
Μάλιστα συνέδεσε τα δεινά της οικονομία με τη μακροχρόνια αδυναμία όλων των κυβερνήσεων να διαχειριστούν τα ελλείμματα αλλά και να εντοπίσουν τους θύλακες της υψηλής φοροδιαφυγής.

Επίσης:
Η χώρα χρειάζεται ένα νέο φιλελεύθερο μοντέλο διακυβέρνησης, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στην εκδήλωση της Διεθνούς Διαφάνειας και πρόσθεσε ότι το σημερινό σύστημα έχει καταρρεύσει. 

Αναπτύσσοντας την άποψη του, είπε ότι η χώρα χρειάζεται αλλαγή υποδείγματος, που ξεκινά από ένα μικρό και ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα το οποίο να χαράσσει σχέδιο και να μοιράζει αρμοδιότητες.

Η σύγχρονη διακυβέρνηση απαιτεί αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, το σημερινό σύστημα δεν μπορεί να παράξει ανάπτυξη, αλλά μόνο ελλείμματα και χρέη, δεν μπορεί να αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήμα της χώρας, ούτε να προσελκύσει ξένες επενδύσεις.

Η χώρα δηλώνει γενικευμένη κρίση της οικονομίας, της εθνικής δημοκρατίας και τελικά κρίση δημοσίου ήθους, τόνισε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι το σημερινό μοντέλο διακυβέρνησης εκτρέφει την διαφθορά.

Ακολούθως ανέπτυξε τις προτάσεις του κόμματός του για την αντιμετώπιση της διαφθοράς:  
- Αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών,
- δημοσιοποίηση του τελικού κόστους των δημοσίων έργων σε σύγκριση με το αρχικό,
- διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του γενικού επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης, 
- καθιέρωση σταθερών πόρων στους ΟΤΑ, 
- δημιουργία ηλεκτρονικού κέντρου εξυπηρέτησης πολιτών, 
- γενίκευση του διπλογραφικού συστήματος, 
- δημοσιοποίηση των εκθέσεων σκοπιμότητας και αναγκαιότητας των μεγάλων έργων.

Είναι προτάσεις στις οποίες έχει υπάρξει συμφωνία των πολιτικών κομμάτων, είπε ο κ. Σαμαράς και έκανε έκκληση στην κυβέρνηση να τις νομοθετήσει αμέσως.

Η Ελλάδα βρίσκεται υπό πίεση για να συμμαζέψει τα οικονομικά της, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε ότι δεν αρκεί να τεθούμε υπό την επιτήρηση ενός διεθνούς οργανισμού για να λυθούν τα προβλήματα, η συστημική διαφθορά αντιμετωπίζεται μόνο με αλλαγή υποδείγματος, αυτό όμως δεν μπορεί να το επιβάλλει ένας διεθνής οργανισμός.

1 σχόλιο:

Αλέξανδρος Ζήβας είπε...

Άντε σε ‘’θέρετρο’’…., ρε ‘’Δημοκράτες’’…., που ‘χει και ‘’φέρετρο’’…., λαο’’επιβάτες’’….!

* Χούντα νοικιασμένων ανδρεικέλων….!

….. Δάκρυα καυτά στα τσίνορα….,
τραγούδι μοιρολόι….,
δε με χωρούν τα σύνορα
σε σκλάβο δρομολόι….!

Ντόπιοι σκλαβώσαν ντόπιους….,
Χούντα των νοικιασμένων….,
Χούντα των ανδρεικέλων….,…..
Πουλιά μου, γρηγορείτε….,
σώστε ‘την…., μην αργείτε….,
τη χώρα των καγκέλων….!

Δάκρυα καυτά στα τσίνορα….,
εχθροί πατριδεμπόροι….,
ανοίξτε μας τα ‘’σύνορα’’….,
που κλείσαν Δικτατόροι….!.....

……………………..

* …..Πάλι, δεν είδες Δημοκρατία….!.....

….. Πάλι, δεν ήρθαν τα χελιδόνια…..
και μες στο σκλάβο ουρανό
πουλιά, πια, δεν πετούνε….,
μηδέ λαλούνε…., όλο σιωπούνε
της Λευτεριάς τ’ αηδόνια….!

Ω αυτοδοτό σφαχτάρι
και νευρόσπαστο συ θύμα….,
προεκλογικά, το μέλι
βρίσκεις μες στα λόγια –τους…..
και, μετά, το κουρδουκέλι
έχεις απ’ τις πράξεις –τους….!

Πάλι, δεν είδες Δημοκρατία….,
απλώς, αλλάξανε, λαέ,
οι δόλιοι ‘’Νταβατζήδες’’….,
σε δόσεις Χούντα…., αεριτζήδες….,
Θύτες στην Εξουσία….!.....

………………………….

* Καίσαρες σεις και Πάπες….!

….. Τ’ άσπρο το κυνηγήσατε….,
Καίσαρες σεις και Πάπες….,
μαύρο με μάσκα άσπρου,
δόλια, καθιερώσατε…..
και Χούντα εγκαθιδρύσατε….!

Μια ζωή…., με ματσαράγκα….,
γονατίζατε λαούς….,
κι όλα….. για συνεξουσία
και τα βρωμερά ‘’σας’’ φράγκα….,…..
άντε, τώρα…., να, ο πάτος…..
για καλούς και για κακούς….!

‘’Τ’ άλλο’’ τ’ απομονώσατε….,
Καίσαρες σεις και Πάπες….,
κι όποιον….. φορέα ‘’τ’ άλλου’’…..
άνομο τον βαφτίσατε…..
κι ύπουλα τον γκρεμίσατε….!.....

………………………..

Χούντα της Νύχτας πέρα….!

* ….. Έβγαλε το ρολόι του….,
που του ‘χανε φορέσει….,
το πέταξε στο βόθρο τους….,
ήλιο, δήθεν, πλασμένο….,
και σχήμα ηλιοφέγγαρου
πήρε….. μεταλλαγμένο….!

Κοιμόταν μέρα, έκτοτε….,
Χούντα της Νύχτας πέρα….,
και ήλιο αμετάλλακτο
είχε, εντελώς, δικό του….,
βγήκε κι απ’ το καλούπι τους….,
που του ‘χαν ‘’για καλό του’’….!

Κι άλλο δεν ξαναφόρεσε
εξάρτημα ρολόι….,
τη λευτεριά του μέτραγε
με χτύπους της καρδιάς του….,
να ζει στο σύμπαν άρχισε
της ζήσης της δικιάς του….!.....

……………………………..

* …..Μπρός μου ελάτε….. κι άστε τις πλάτες….!.....

….. Να ‘μαι….. και να το στήθος μου….,
να ‘την και η καρδιά μου….,
μπρός μου ελάτε….. κι άστε τις πλάτες….,
αν είστε, όπως λέτε, παλικάρια….,
να…., στον δικό μου ουρανό
δε σεργιανούν φεγγάρια….!

Αμάρτησα….: τραγούδησα τη Μέρα….,
Νονοί της Τέχνης, ρίξτε μου κι άλλη σφαίρα….,
αργεί το τέλος μου….. και υπάρχω ακόμα….,
παιδί μεγάλο είμαι εγώ….. και με απωθεί το χώμα….,…..
στην ‘’Άγια τρέλα’’ δόθηκα…..
κι ως Άγιος προδόθηκα….!

Να ‘μαι….. και να το πνεύμα μου….,
να ‘την και η ψυχή μου….,
μπρός μου ελάτε….. κι άστε τις πλάτες….,
ελάτε να με ρίξτε στα σκουπίδια….,
μα, και, κουρέλια κι αν γενώ….,
θα ‘ν’ στο λαό σωσίβια….!.....


….: Αλέξανδρος Ζήβας,
URL : www.alexandros-zivas.gr
….: αποκαλυπτικές ΑΠΟΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ όλων των αποκωδικοποιητέων…..