Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Το πάει το γράμμα ...το Χρηματιστήριο

Ανέλπιστα κέρδη μετά την επιστολή Παπακωνταντίνου

Τα πάνω κάτω ήρθαν σήμερα στο ΧΑ αφού η επιστολή του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου σε Κομισιόν, ΕΚΤ και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με την οποία ζητεί εξειδίκευση των όρων ένταξης της Ελλάδος στο μηχανισμό στήριξης αποκωδικοποιήθηκε από τους επενδυτές ως το τελευταίο βήμα πριν την υποβολή επίσημου αιτήματος που θα σημάνει και το τέλος της αβεβαιότητας σε ότι αφορά ττην εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους.

Ο Γενικός Δείκτης έφτασε να υποχωρεί έως και 1,5% αλλά τελικά μετά την δημοσιοποίηση της επιστολής γύρω στις 15.00 ξεκίνησε ένα ράλι αγορών που είχε ως αποτέλεσμα το ΧΑ να κλείσει με κέρδη 2,07% στις 2.028,55 μονάδες.

Τράπεζες και blue chips ηγήθηκαν της ανόδου και το τέλος της συνεδρίασης βρήκε 98 μετοχές με άνοδο, 72 με πτώση και 136 αμετάβλητες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 225,37 εκατ. ευρώ.

Ο τραπεζικός δείκτης...
ενισχύθηκε κατά 4,35%. Η μετοχή της Εθνικής έκλεισε με κέρδη 3,4%, της Alpha με 5,6%, της Eurobank με 5,75% και της Πειραιώς με 4,96%. Ξεχώρισαν επίσης οι μετοχές της Ιντραλότ (+4,57%), του ΟΤΕ (+2,18%), του Τιτάνα (+4,47%), της Βιοχάλκο (+5,62%) και του Μυτιληναίου (+6%).

Οι αγορές τώρα περιμένουν τον Πρωθυπουργό να πατήσει και επίσημα το κουμπί για την ένταξη της χώρας στο μηχανισμό, ώστε να υπάρξει αποκλιμάκωση και στα spreads που ναι μεν υποχώρησαν ελαφρώς αλλά βρίσκονται σε δυσθεώρητα ύψη στις 402 μονάδες βάσης.

Σχόλιο: Οι αγορές θέλουν απλά να δοκιμάσουν το μηχανισμό. Είναι πολύ περίεργες να μάθουν αν τελικά δουλεύει και αν όχι, τότε τι επιπλοκές θα επιφέρει η ενεργοποίησή του!

Δεν υπάρχουν σχόλια: