Κυριακή 25 Απριλίου 2010

Στρος-Καν: Οι Έλληνες δεν πρέπει να φοβούνται!

Οι Έλληνες πολίτες δεν θα πρέπει να φοβούνται το ΔΝΤ, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Στρος-Καν.

Έκκληση προς την ελληνική κοινωνία να μην ''δαιμονοποιεί'' το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, απηύθυνε ο Ντομινίκ Στρος-Καν, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον προεδρεύοντα της διεθνούς νομισματικής και οικονομικής επιτροπής του Συμβουλίου του ΔΝΤ, Γιούσεφ Μπούτρος-Γκάλι. "Δυστυχώς, οι Έλληνες δεν είναι οι μόνοι που δαιμονοποιούν το ΔΝΤ. Αλλά τόσο οι Έλληνες όσο και οι άλλοι, πρέπει να βλέπουν το ΔΝΤ για αυτό που είναι σήμερα. Είναι ένα είδος οργανισμού συνεργασίας όπου όλες οι χώρες του κόσμου εργάζονται από κοινού για να βοηθήσουν τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Σήμερα, αντιμετωπίζει προβλήματα η Ελλάδα, αύριο μπορεί να είναι μια άλλη χώρα" τόνισε ο κ. Στρος-Καν, και πρόσθεσε: 
"Τι κάνει το ΔΝΤ; Προσπαθεί να προσφέρει συμβουλές και βοήθεια εκ μέρους ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας. Οι Έλληνες πολίτες δεν θα πρέπει να φοβούνται το ΔΝΤ. Είμαστε εκεί για να προσπαθήσουμε να τους βοηθήσουμε".


Ο κ. Στρος-Καν απέφυγε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά με τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου, τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ, και τον επίτροπο Οικονομικών της ΕΕ, Ολι Ρεν, επισημαίνοντας ότι για το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων θα μιλήσει μετά την ολοκλήρωσή τους.

Από την πλευρά του ο κ. Μπούτρος-Γκάλι υπογράμμισε ότι υπό την ηγεσία του κ. Στρος-Καν το ΔΝΤ έχει αλλάξει και δίνει έμφαση στην ανάπτυξη των χωρών, τις οποίες καλείται να διασώσει.

Κατά τη λήξη της συνόδου τους στην Ουάσινγκτον,...
τα 186 κράτη μέλη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δεσμεύτηκαν να διασφαλίσουν ότι θα έχουν "βιώσιμα δημόσια οικονομικά", σημειώνοντας παράλληλα ότι εξακολουθούν να υπάρχουν "πολλές δυσκολίες" για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

"Δεσμευόμαστε σθεναρά να διασφαλίσουμε βιώσιμα δημόσια οικονομικά και να επιτεθούμε στους κινδύνους που συνδέονται με το χρέος των κρατών", σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Νομισματική και Χρηματοπιστωτική Επιτροπή (CMFI), η οποία είναι η συνέλευση των κρατών μελών του ΔΝΤ.

Η άνοδος του δημόσιου χρέους, που είναι ένα φαινόμενο που πλήττει κυρίως τις αναπτυγμένες χώρες, χαρακτηρίστηκε από το ΔΝΤ ως ένας από τους κύριους κινδύνους που απειλούν τη σταθερότητα του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος και την οικονομική ανάπτυξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: