Σάββατο 24 Απριλίου 2010

Με γεμάτη ατζέντα οι επαφές του Γ.Παπακωνσταντίνου στις ΗΠΑ: Μισθοί, εργασία, συντάξεις


Οι συντάξεις, οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα και οι αλλαγές στην αγορά εργασίας είναι τα τρία βασικά ζητήματα που θα τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων του υπουργού Οικονομικών με τον επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου θα συναντηθεί σήμερα Σάββατο με τον Φινλανδό επίτροπο Όλι Ρεν, τον γενικό διευθυντή του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

Την Κυριακή το πρωί είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί με τον κ. Στρος-Καν.
Όπως αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ των Νέων του Σαββάτου, για τα τρία θέματα φαίνεται ότι δεν υπήρξε συμφωνία στις επαφές του κλιμακίου στην Αθήνα.

Σχετικά με τις αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα, το ΔΝΤ επιμένει ότι αυτή πρέπει να αρχίσει άμεσα, εντός δηλαδή του 2010, και ζητά συγκεκριμένα τη μείωση κατά 30% του επιδόματος αδείας και κατά 30% του δώρου των Χριστουγέννων.

Κατά τους τεχνοκράτες μια τέτοια μείωση, θα οδηγούσε σε περιορισμό των ετήσιων αποδοχών των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα κατά περίπου 6%.

Η «φόρμουλα» που επέλεξαν για τη μείωση έχει καθαρά νομικό χαρακτήρα- επειδή το επίδομα αδείας και το δώρο Χριστουγέννων έχει θεσμοθετηθεί με νόμο και άρα νομοθετικά μπορεί και να μειωθεί, χωρίς άλλες διαδικασίες.

Το δεύτερο ζήτημα στο οποίο δεν φαίνεται να υπάρξε προσέγγιση στις επαφές του κλιμακίου στην Αθήνα αφορά στο Ασφαλιστικό, όπου το ΔΝΤ απαιτεί εφαρμογή του νέου νόμου από το 2011 ή το 2012 το αργότερο- αντί του 2018 που θέλει η ελληνική κυβέρνηση.

Επιπλέον, απαιτεί ο υπολογισμός της σύνταξης να γίνει με βάση τις εισφορές του συνόλου του εργασιακού βίου- και όχι της τελευταίας δεκαετίας- κάτι που οδηγεί σε ακόμη πιο μειωμένες συντάξεις.

Τέλος, το ΔΝΤ θέλει πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων και κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων, με πάγωμα του κατώτατου ημερομισθίου και μισθού που έχει ορισθεί από την εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας.

Στα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς ότι νομικά δεν γίνεται να καταργηθούν οι κλαδικές συμβάσεις, οι τεχνοκράτες... παρουσίασαν δικό τους ειδικό σε θέματα εργατικής νομοθεσίας, με εμπειρία από άλλες χώρες, που «απέδειξε» πως αυτό γίνεται.

Επίσης, στις προτάσεις του ΔΝΤ περιλαμβάνεται και τo θέμα των κυρώσεων σε όσους συστηματικά φοροδιαφεύγουν.
ΠΗΓΗ 

Εντωμεταξύ εκδόθηκε χθες από τον κ. Ντομινίκ Στρος Καν το ακόλουθο δελτίο τύπου:
"Λάβαμε την αίτηση της Ελλάδας για Διακανονισμό εν αναμονή. Εργαζόμαστε σε στενή συνεργασία με τις ελληνικές αρχές εδώ και κάποιες εβδομάδες πάνω σε θέματα τεχνικής βοήθειας και στείλαμε επίσης αποστολή μας στην Αθήνα για ολιγοήμερη συνεργασία με τις ελληνικές αρχές και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είμαστε προετοιμασμένοι για να προχωρήσουμε ταχέως στην ικανοποίηση της αιτήσεως."
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: