Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Στρος Καν: Υπάρχει ανάγκη για ταχύτητα. - Σόιμπλε: Προϋπόθεση για τη στήριξη νέα σκληρά μέτρα. - Παπακωνσταντίνου: Όσοι επενδύουν υπέρ της χρεοκοπίας της Ελλάδας θα χάσουν τα λεφτά τους

Greek Finance Minister George Papaconstantinou (C) speaks as head of the Greek finance ministry's Council of Economic Experts George Zanias (L) and Greek representative to the IMF Panagiotis Roumeliotis look on during a press conference at the IMF/World Bank Spring Meetings April 25, 2010 in Washington, DC.

(L-R) IMF Managing Director Dominique Strauss-Kahn, US Treasury Secretary Timothy Geithner, France's Finance Minister Christine Lagarde, Saudi Finance Minister Ibrahim Abd al-Aziz al-Assaf and Spain's Finance Minister Elena Salgado Mendez gather for a group photo before a meeting of the Development Committee at the International Monetary Fund/World Bank Spring Meetings at IMF headquarters in Washington, April 25, 2010.
Reuters


Εντυπωσιασμένος από «την αποφασιστικότητα των ελληνικών αρχών να προβούν στις ενέργειες που είναι απαραίτητες για να επαναφέρουν την οικονομία στον σωστό δρόμο», δήλωσε ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικων Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
Χαρακτήρισε...
τη συνάντηση εποικοδομητική και επισήμανε την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών για τη χρηματοδότηση της χώρας μας.
«Το ΔΝΤ, οι Ευρωπαίοι εταίροι, και όλοι όσοι εμπλέκονται στην προσπάθεια χρηματοδότησης, αναγνωρίζουν την ανάγκη για ταχύτητα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Από τη στιγμή που λάβαμε το αίτημα για οικονομική ενίσχυση, την Παρασκευή, οι συζητήσεις μας με την ελληνική κυβέρνηση επιταχύνθηκαν», πρόσθεσε.
Επιπλέον, ο επικεφαλής του ΔΝΤ εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι οι συζητήσεις θα ολοκληρωθούν έγκαιρα για να καλυφθούνοι ανάγκες της Ελλάδας.
Καταλήγωντας, ο Ντομινίκ Στρος Καν υπογράμμισε: «Γνωρίζουμε όλοι τη σοβαρότητα της κατάστασης και τις γενναίες προσπάθειες που καταβάλλει ο ελληνικός λαός».
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις, το ΔΝΤ κρατάει αμείλικτη στάση ως προς τον τρόπο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και τη δημοσιονομική εξυγίανση.
Η διαπραγμάτευση των ελληνικών αρχών με το διεθνή οργανισμό φέρεται να είναι σκληρή, με σημεία τριβής τις προτάσεις του ΔΝΤ για μείωση συντάξεων και αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα και απελευθέρωση των απολύσεων στο δημόσιο. 


Την ίδια στιγμή πιέσεις για νέα μέτρα, προκειμένου να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός στήριξης, δέχεται η χώρα μας και από τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Η Ελλάδα οφείλει να συμφωνήσει στη λήψη νέων σκληρών μέτρων λιτότητας, προτού λάβει οποιαδήποτε οικονομική βοήθεια από την ΕΕ, τόνισε ο Σόιμπλε και προειδοποίησε ότι μία ενδεχόμενη ανυπακοή της, θα απειλούσε την επερχόμενη στήριξη που έχει συμφωνηθεί.
Σε δηλώσεις του σε εφημερίδα, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ υπογράμμισε πως «το γεγονός ότι ούτε η ΕΕ ούτε η Γερμανία έχουν καταλήξει σε τελική απόφαση για την παροχή βοήθειας, σημαίνει πως η απάντηση μπορεί να είναι είτε θετική είτε αρνητική».
«Αυτό εξαρτάται ολοκληρωτικα από το κατά πόσο η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια θα συνεχίσει να τηρεί το αυστηρό πρόγραμμα περικοπής δαπανών που έχει ξεκινήσει», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Το έκανα σαφές στον Ελληνα υπουργό Οικονομικών».

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο υπουργός αρνήθηκε να αναφερθεί σε πτυχές του σχεδίου που συζητά η Ελλάδα με το ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους εταίρους.  Εξέφρασε ωστόσο τη βεβαιότητα πως οι συζητήσεις θα έχουν καταλήξει σε τελικό κείμενο, που θα ορίζει τη διαδικασία λειτουργίας του μηχανισμού στήριξης, εντός του Μαϊου.

Ο υπουργός επισήμανε πως το συνολικό ύψος της βοήθειας που θα λάβει η Ελλάδα για τα επόμενα χρόνια από τους εταίρους της και το ΔΝΤ δεν έχει ξεκαθαρίσει. "Πρέπει να βεβαιωθούν οι αγορές για τη σταθερότητα και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Όλα αφορούν στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών" σημείωσε.

Επισήμανε πως η ελληνική κυβέρνηση "δεν κρύφτηκε από τη λήψη ιδιαίτερα σκληρών αποφάσεων... οι πολίτες της χώρας αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα αυτών των μέτρων". Χαρακτήρισε λανθασμένα τα σενάρια που εμφανίζουν ως "πρόχειρο επίδεσμο" το μηχανισμό στήριξης, επισημαίνοντας πως αυτές οι εκτιμήσεις βασίζονται "στην παραδοχή ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την αναμόρφωση της οικονομίας. Έχουμε κάνει τις μαθηματικές πράξεις... Εκτιμούμε ότι η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει ταχύτερα του αναμενομένου στην ανάπτυξη".

"Το μόνο που μπορώ να πω είναι πως όσοι επενδύουν στη χρεoκοπία της Ελλάδας θα χάσουν τα χρήματά τους" τόνισε απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ενώ ήταν κατηγορηματικός στα σενάρια εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη. "Αυτό το σενάριο εξόδου δεν έχει καμία επαφή με την πραγματικότητα. Θα είμαστε πάντοτε μέλος της ευρωζώνης... Τελεία." σημείωσε χαρακτηριστικά.

 
Αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση ακινήτων
Σύμφωνα με τον Γ. Παπακωνσταντίνου τις ερχόμενες εβδομάδες θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, το οποίο τόνισε πως "δεν συνιστά ξεπούλημα". "Υπάρχουν διάφορες λύσεις προκειμένου να μειώσουμε το ποσοστό του Δημοσίου σε επιχειρήσεις και αυτές οι ενέργειες δεν έχουν να κάνουν μόνο με τη συγκέντρωση χρημάτων αλλά και με τη δημιουργία ενός πιο ανταγωνιστικού περιβάλλοντος".

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε και στην ακίνητη περιουσία του Δημοσίου, που όπως σχολίασε η αξία της ανέρχεται σε πολλές δεκάδες δισ. ευρώ. "Η κατάλληλη αξιοποίησή της θα μας επιτρέψει να συγκεντρώσουμε κεφάλαια και να απελευθερώσουμε πόρους για τον ιδιωτικό τομέα" επισήμανε.

Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι το ποσό των 30 δισ. ευρώ που, βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου της Ε.Ε. και του Eurogroup, θα διατεθεί στην Ελλάδα από τους εταίρους της καθώς και η συμμετοχή του ΔΝΤ θα αφορά μόνο στο 2010, ενώ για τα επόμενα χρόνια η δομή των δανείων και το συνολικό τους ύψος δεν έχει ακόμα αποφασιστεί.

 
Δεν υπάρχει αναδιάρθρωση του χρέους
"Κατηγορηματικά δηλώνω πως οποιαδήποτε σκέψη αναδιάρθρωσης του χρέους δεν τέθηκε ποτέ στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων και δεν αποτελεί μέρος των προτάσεων του ΔΝΤ προς την Ελλάδα" δήλωσε ο υπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Όσον αφορά τη στάση της Γερμανίας, ο Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε πως η χώρα έχει εγκρίνει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Eurogroup. 

2 σχόλια:

Unknown είπε...

Εν ολιγοις και επι τω Ελληνικοτερον'Επλεξε το Σοβρακο με την Γραβατα'
Αληθεια, απο χθες βλεποντας τον Παπακωνσταντινου στην οθονη εχω εναν προβληματισμο.
Στο πετο εχει το σημα του IMF δλδ. κατι σαν το ΚΙΤΡΙΝΟ ΑΣΤΡΟ να υποψιασθουμε;;; η λογω μελους του ΔΝΤ της Ελλαδας.;;;;!!!!!

typhoon είπε...

Μέλος και εκπρόσωπος είναι ο παρακαθήμενος καθηγητής και πρώην υπουργός Παναγιώτης Ρουμελιώτης. Ο Παπ. φοράει την κονκάρδα προφανώς για λόγους εντυπώσεων - για να πείσει δηλαδή ότι η Ελλάδα επισήμως δεν διατίθεται εχθρικά ως προς το ΔΝΤ, αλλά το αντίθετο.
Η πολύ καλή παρατήρησή σου έρχεται σε συνέχεια της ανάρτησης εδώ.