Σάββατο 24 Απριλίου 2010

Το υπουργείο Υποδομών σχεδιάζει νέες μονάδες αφαλάτωσης σε άνυδρα νησιά, με συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων

- το είδα στο media-gate.blogspot.com
Αν και οι προσπάθειες αφαλάτωσης ξεκινούν από την εποχή του Αριστοτέλη, στην Ελλάδα του 2010 τα σχέδια για παρόμοιες μονάδες έχουν περάσει από «χίλια κύματα» και η έλλειψη νερού παραμένει το μεγαλύτερο πρόβλημα στα περισσότερα νησιά. 

Την κατάσταση αποτυπώνει μελέτη που συνέταξε ο δρ Αθ. Δαγκαλίδης : οι επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών, η εξάντληση-υποβάθμιση των υπόγειων αποθεμάτων, η αύξηση του πληθυσμού και ο τουρισμός δημιουργούν σοβαρά προβλήματα λειψυδρίας στα νησιά και σε ορισμένες παράκτιες περιοχές, ιδιαίτερα κατά το θέρος. Σε πολλές περιπτώσεις οι εναλλακτικές λύσεις που εφαρμόστηκαν δεν ήταν αποτελεσματικές, ή οικονομικά βιώσιμες και παρά το κόστος τους δεν συνέβαλαν στην επίλυση των προβλημάτων (λιμνοδεξαμενές, νέες γεωτρήσεις, έργα εμπλουτισμού υπόγειων υδροφορέων, μεταφορά νερού). Το συνολικό μέγεθος των αναγκών για αφαλατωμένο νερό είναι δύσκολο να εκτιμηθεί, αλλά πιθανότατα την επόμενη 5ετία θα είναι της τάξεως των 250.000- 500.000 κυβικών μέτρων ημερησίως- με συντηρητικές υποθέσεις.

Το υπουργείο Υποδομών προχωρεί εφέτος...
σε ένα φιλόδοξο σχέδιο, στο οποίο με τη συμμετοχή ιδιωτών θα κατασκευαστούν μονάδες αφαλάτωσης σε πολλά μικρά νησιά. Μπορεί σε κάποια μεγαλύτερα (π.χ. Σύρος, Τήνος, Μύκονος, Κάρπαθος, Ρόδος) να έχουν στηθεί μονάδες αφαλάτωσης, σε άλλα μικρότερα όμως (π.χ. Μήλος, Κίμωλος, Ηρακλειά, Σύμη, Πάτμος) το πρόβλημα παραμένει: οι ανάγκες καλύπτονται με τη μεταφορά νερού από υδροφόρες και από μικρής έκτασης έργα και δεξαμενές, των οποίων η απόδοση εξαρτάται άμεσα από τις βροχές.

Τα λεγόμενα «άνυδρα» νησιά χρησιμοποιούν δικές τους πηγές μόνο για 2-3 μήνες τον χειμώνα. Όλο το υπόλοιπο διάστημα χρειάζονται τη μεταφορά νερού, μια ιδιαίτερα ακριβή διαδικασία κόστους 12,49 ευρώ ανά κυβικό μέτρο. Το καλοκαίρι, λόγω του τουρισμού, το πρόβλημα διογκώνεται. Το υπουργείο Υποδομών προχώρησε σε δημόσια διαβούλευση προκειμένου να δημιουργηθούν μονάδες αφαλάτωσης σε όλα τα άνυδρα νησιά, έχοντας στόχο να λυθεί το πρόβλημα μέσα στην επόμενη διετία. Οι μονάδες πρόκειται να δημιουργηθούν με ΣΔΙΤ (Συμβάσεις Δημοσίου- Ιδιωτικού Τομέα). Ο ιδιώτης θα αναλαμβάνει την κατασκευή και λειτουργία της μονάδας, ενώ το κράτος θα αγοράζει το νερό που παράγεται (υπολογίζεται ότι το νερό της αφαλάτωσης κοστίζει 2 με 2,5 ευρώ/κυβικό μέτρο). Όπου είναι εφικτό, οι μονάδες θα καλύπτουν τις ενεργειακές ανάγκες τους με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών, καθώς οι αφαλατώσεις έχουν σημαντικές ενεργειακές απαιτήσεις.

«Υπάρχει ανάγκη συνδυασμού μεθόδων και δράσεων ώστε να αυξηθεί η “παραγωγή” καλής ποιότητας γλυκού νερού, να μειωθεί η υπερκατανάλωση και να μη δημιουργηθούν δευτερογενή περιβαλλοντικά προβλήματα» τονίζει ο αναπληρωτής καθηγητής Μ. Δασενάκης , πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ωκεανογράφων. «Η αφαλάτωση κα ιδιαίτερα η μέθοδος της αντίστροφης ώσμωσης μπορεί να παρέχει υψηλής ποιότητας νερό ύδρευσης και μπορεί να είναι βιώσιμη λύση για το πρόβλημα της λειψυδρίας στα νησιά του Αιγαίου». Πηγή: Bήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: