Σάββατο, 24 Απριλίου 2010

Θησαυρός στον κυπριακό βυθό

- το είδα στο ksipnistere.blogspot.com
Ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα φυσικού αερίου που έχουν εντοπιστεί στον κόσμο βρίσκεται στο βυθό της λεκάνης της Λεβαντίνης στην Ανατολική Μεσόγειο, μέρος της οποίας ανήκει στην αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου. Παράλληλα, διόλου αμελητέα είναι και τα κοιτάσματα πετρελαίου, που έχουν εντοπιστεί στην ίδια περιοχή.
Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος», τα ευρήματα ανακοίνωσε το Κέντρο Γεωλογικών Μελετών των Ηνωμένων Πολιτειών (USGS).

Όπως επισημαίνει η κυπριακή εφημερίδα, είναι η πρώτη φορά που το αμερικανικό κέντρο δίνει στη δημοσιότητα μελέτη που αφορά αξιολόγηση των κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο στη βάση σεισμολογικών στοιχείων και άλλων επιστημονικών μεθόδων έρευνας για κοιτάσματα. Πρόκειται για στοιχεία ερευνών που έγιναν την περίοδο 2000-2002 και επαναξιολογήθηκαν από το 2008 μέχρι και πρόσφατα.

Η εκτίμηση του USGS, είναι ότι στη λεκάνη της Λεβαντίνης, υπάρχουν 122 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, ανακτήσιμου φυσικού αερίου.

Το Κέντρο γνωστοποίησε επίσης ότι υπάρχουν περίπου 1,7 δισεκατομμύριο βαρέλια, τεχνικά ανακτήσιμου πετρελαίου.
Η λεκάνη της Λεβαντίνης μοιράζεται κυρίως μεταξύ Κύπρου, Συρίας και Λιβάνου.
Η ευρύτερη περιοχή των κοιτασμάτων κατά την αμερικανική έρευνα, επεκτείνεται προς το δέλτα της Αιγύπτου από τη μια και της Τουρκίας από την άλλη.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ενέργειας του Κυπριακού Υπουργείου Εμπορίου, Σόλων Κασσίνης περιορίστηκε να δηλώσει στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» ότι «τα δεδομένα της δικής μας περιοχής, μάς είναι γνωστά, δεν έχουμε άλλο σχόλιο».
 
Πηγή: enet

Δεν υπάρχουν σχόλια: