Κυριακή 11 Απριλίου 2010

Ένας αληθινός θησαυρός στα αζήτητα του κράτους

- το είδα στο ksipnistere.blogspot.com
Τα εθνικά κληροδοτήματα, που προέρχονται από δωρεές, παραμένουν ανεκμετάλλευτα.

Ένας αληθινός θησαυρός που αποτελείται από χιλιάδες ακίνητα, καταθέσεις, μετοχές, έργα τέχνης κ.ά., που προέρχονται από δωρεές προς το κράτος, όχι μόνο παραμένει ανεκμετάλλευτος, αλλά σε πολλές περιπτώσεις γίνεται λεία επιτήδειων και κυκλωμάτων, που εκμεταλλεύονται την εγκληματική -ειδικά σε τέτοιους καιρούς- αδυναμία του κράτους να μην ξέρει τι του ανήκει και ποια περιουσία μπορεί να εκμεταλλευτεί, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.
Τα εθνικά κληροδοτήματα, όπως αποκαλούνται οι διαθήκες υπέρ δημόσιων φορέων, και οι σχολάζουσες κληρονομιές, δηλαδή εκείνες που περιήλθαν στην κατοχή του κράτους απουσία κληρονόμου, εκτιμάται σήμερα ότι ξεπερνούν τις ...
10.000, ωστόσο οι δημόσιοι φορείς δεν έχουν καθαρή εικόνα για τον τρόπο και τη νομιμότητα διαχείρισής τους (από σωματεία, νοσοκομεία, πανεπιστήμια κ. λπ.), ούτε καν για τον αριθμό τους και τα περιουσιακά στοιχεία που περιλαμβάνουν!

Καθυστερήσεις
Τα στοιχεία δείχνουν ότι εδώ και πολλά χρόνια γίνεται ένα πάρτι ανομίας, καθώς «δειγματοληπτικοί» έλεγχοι και καταγγελίες συγκλίνουν στο ότι συνήθως δεν τηρείται η βούληση του δωροθέτη, οι εκκαθαρίσεις των κληρονομιών καθυστερούν από 10 έως και... 70 χρόνια, τα ακίνητα ενοικιάζονται έναντι ευτελών ποσών ή ερημώνουν, ενώ το όλο σκηνικό αποτελεί προνομιακό έδαφος για κάθε λογής απατεώνες που εκμεταλλεύονται τη δημόσια περιουσία. «Ο θεσμός των κοινωφελών ιδρυμάτων και των κληροδοτημάτων, πλην εξαιρέσεων, υπολειτουργεί, με αποτέλεσμα να μην εισπράττονται λόγω κακοδιαχείρισης και αδιαφορίας εκ μέρους των διοικήσεων σημαντικά ποσά, τα οποία αν είχαν διατεθεί σύμφωνα με τη θέληση του διαθέτη και το νόμο, τουλάχιστον θα είχε υπερκαλυφθεί η προνοιακή διαχείριση του κράτους», τονίζει στην «Κ», δίνοντας το μέγεθος του προβλήματος, ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής.

Επισημαίνεται ότι μεγάλο ποσοστό των δωροθετών (ευεργετών κ. ά.) έχουν διαθέσει τις περιουσίες τους για την ενίσχυση της κοινωνικής πρόνοιας, απόρων, νοσοκομείων κ.ο.κ., συνεπώς, μια σοβαρή αξιοποίησή τους θα ενίσχυε κατά πολύ τους σχετικούς προϋπολογισμούς.

Τα πλέον αξιόπιστα συμπεράσματα σχετικά με την κακή κατάσταση των κληροδοτημάτων εξάγονται από τους σχετικούς ελέγχους που πραγματοποιεί τα τελευταία τρία χρόνια το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, ελέγχους που ολοκληρώνονται σε λίγες ημέρες με τη σύνταξη του τελικού πορίσματος. Αυτό βασίζεται σε περίπου 22 επιμέρους ελέγχους (βάσει καταγγελιών) από τους οποίους προκύπτει όχι μόνον η κακοδιαχείριση περιουσιών αλλά και η πλήρης αδυναμία των εποπτικών φορέων (υπ. Οικονομικών και Περιφερειών) να ανταποκριθούν στα στοιχειώδη...

«Η έλλειψη παρακολούθησης και ελέγχου από τη Διεύθυνση Εθνικών Κληροδοτημάτων, οι μεγάλες καθυστερήσεις στις απαντήσεις των περισσότερων εγγράφων, καθώς και η διαπιστωθείσα αρρυθμία στη διαχείριση του φακέλου μεταξύ των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, είχαν ως αποτέλεσμα, αν και πέρασαν περίπου 37 έτη από το θάνατο του διαθέτη και 25 χρόνια από το θάνατο της συζύγου του διαθέτη, η οποία είχε κληρονομήσει το δικαίωμα της επικαρπίας του ακινήτου: α) Να μην έχει υλοποιηθεί η βούλησή του, β) να έχει επέλθει βλάβη στα συμφέροντα του Δημοσίου ένεκα του γεγονότος ότι το ακίνητο δεν έχει αξιοποιηθεί, έχει ερειπωθεί και απομειωθεί η αξία του», αναφέρει χαρακτηριστικά σε μία περίπτωση έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών (3 Φεβρ. 2010).

Ζημίες
Σε άλλες εκθέσεις, γίνεται εκτενής αναφορά για μη αξιοποίηση περιουσιών, για μη απόδοση χρημάτων σε δικαιούχους (έως ότου απεβίωσαν...), για φθορά αντικειμένων μεγάλης αξίας και έργων τέχνης, ενώ τουλάχιστον μία από τις εκθέσεις μιλάει για αποδεδειγμένη δράση απατεώνα που προσπάθησε να οικειοποιηθεί σχολάζουσα κληρονομιά (95/Α/2010). Στην περίπτωση της αντιδικίας του ομότιμου καθηγητή δρος Σάββα Σπέντζα με το Άσυλο Ανιάτων, από την οποία ξεκίνησαν οι έλεγχοι του Σώματος Επιθεωρητών, το ίδρυμα φέρεται να έχει καταχραστεί τουλάχιστον 1.440.000 ευρώ. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει στην «Κ» ο κ. Σπέντζας, «ο εκτελεστής της διαθήκης ετοιμάζει πίνακα ζημίας, προστίμων και υπερημερίας, που θα εκτινάξει τη ζημία στα 25.000.000 ευρώ περίπου».

Σύμφωνα με τον πρώην προϊστάμενο του Σώματος Ελεγκτών, Χαράλαμπο Γεωργακόπουλο, οι λόγοι που συντηρούν το πρόβλημα αφορούν την υποστελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών, την έλλειψη μηχανογράφησης και το απαρχαιωμένο νομικό πλαίσιο (είναι του 1939...). Για να μην «υπαχθούν» σε αυτόν το νόμο, όπως αναφέρει στην «Κ» ο δικηγόρος κ. Γιάννης Φιλιώτης, εκπρόσωπος του σωματείου για την προώθηση της δωρεάς «ΦΙΛΟΤΗΣ», πολλοί από τους σύγχρονους ευεργέτες επιλέγουν πλέον ως έδρα των ιδρυμάτων τους άλλες χώρες της Ε.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: