Σάββατο 17 Απριλίου 2010

«Χειρόφρενο» στην κατασκευή του μετρό Θεσσαλονίκης

- το είδα στο allday-news.blogspot.com
Νέες καθυστερήσεις αναμένονται στην κατασκευή του μετρό της Θεσσαλονίκης και το ενδεχόμενο να μείνει η πόλη με τις τρύπες ενός ανολοκλήρωτου έργου, για ακόμη μία φορά, έρχεται όλο και πιο κοντά. Την ίδια ώρα, για τμήματα των σηράγγων που έχουν ήδη κατασκευαστεί η «Αττικό Μετρό ΑΕ» ζητά την εκπόνηση νέων μελετών!

Ταυτόχρονα, σε άλλα σημεία του έργου οι μελέτες που είχαν εκπονηθεί από την Αθήνα δεν έλαβαν υπόψη τους τα μπαλκόνια των γύρω πολυκατοικιών, που... περισσεύουν και γι' αυτό πρέπει να «ξυριστούν». Αυτό είναι, φυσικά, αδύνατο, ωστόσο στον προβλεπόμενο από τη μελέτη χώρο δε χωράνε οι δύο σήραγγες του μετρό! Τέλος, το μετρό φρενάρει και στο Παπάφειο, η διοίκηση του οποίου προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κάτι το οποίο σημαίνει ότι η πιθανότητα να μην κατασκευαστεί σταθμός στην περιοχή είναι κάτι παραπάνω από ορατή. Το γεγονός προκάλεσε την αντίδραση της ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, που διά στόματος του γενικού γραμματέα, Γιάννη Οικονομίδη, κατηγορεί το μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, Άνθιμο, ότι «συμπεριφέρεται ως μάνατζερ real estate»!


Αξιοσημείωτο είναι ότι χτες το πρωί ανακοινώθηκε στους 128 εργαζομένους στους μετροπόντικες ότι τίθενται σε διαθεσιμότητα, ωστόσο αργά το βράδυ ο ιδιοκτήτης της εταιρίας σε συνεννόηση με το γενικό γραμματέα του υπουργείου Υποδομών,...
Γιάννη Οικονομίδη, και σε επαφή με τους Ιταλούς συμμετόχους του έργου ανακοίνωσε άρση της διαθεσιμότητας. Επίσης, οι εργαζόμενοι είχαν αποφασίσει 48ωρη απεργία, αλλά με τις χτεσινοβραδινές εξελίξεις προφανώς η απεργία ανακαλείται. Μπάχαλο. Αυτή η λέξη μόνο μπορεί να χαρακτηρίσει τα όσα συμβαίνουν στο μετρό, το μεγαλύτερο δημόσιο έργο στην ιστορία της Θεσσαλονίκης. Οι δύο μετροπόντικες, που παραμένουν επί μήνες ακινητοποιημένοι, δεν προβλέπεται να πάρουν σύντομα μπρος, καθώς υπάρχουν σοβαρότατα εμπόδια στη διαδρομή που θα πρέπει να ακολουθήσουν, τα οποία δεν έχουν ξεπεραστεί.

Εξάλλου, τον περασμένο Ιανουάριο ο «ΑτΚ» είχε φέρει στο φως της δημοσιότητας επιστολή της
εταιρίας ΑΕΓΕΚ, που κατέχει ηγετική θέση μεταξύ των εταιριών που μετέχουν στην κατασκευάστρια κοινοπραξία του μετρό της Θεσσαλονίκης, στην οποία, απευθυνόμενη στο αρμόδιο υπουργείο, προειδοποιούσε για τη διακοπή της εκτέλεσης των εργασιών και την απόλυση 700 εργαζομένων.

Εκ των υστέρων


«Τα προβλήματα στην κατασκευή του μετρό είναι αναρίθμητα», λέει απογοητευτικά ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Μετρό Θεσσαλονίκης, Χάρης Κυπριανίδης, ο οποίος υπογραμμίζει ότι δε βρίσκονται λύσεις για πολλούς από τους σταθμούς που έχουν χωροθετηθεί ανατολικότερα του πανεπιστημίου.


«Τα πάντα περνούν από την Αθήνα, από την «Αττικό Μετρό ΑΕ», που πρέπει να εγκρίνει και να υπογράψει αποφάσεις. Όμως, ούτε εγκρίσεις δίνονται, ούτε υπογραφές μπαίνουν, ούτε λύσεις προωθούνται», αναφέρει ο κ. Κυπριανίδης.


Ο ίδιος αποκαλύπτει και κάτι που είναι και για γέλια, αλλά και για κλάματα. «Οι σήραγγες από το σταθμό Αγίας Σοφίας μέχρι το Πανεπιστήμιο έχουν κατασκευαστεί εδώ και μήνες. Όμως η «Αττικό Μετρό» για αυτό το κατασκευασμένο κομμάτι ζητάει... αλλαγή της μελέτης»!


Πώς συνέβη αυτό; Όπως εξηγεί ο κ. Κυπριανίδης, η κατασκευάστρια κοινοπραξία καταθέτει τμηματικά, κομμάτι κομμάτι, μελέτες για το έργο. Υπό κανονικές συνθήκες οι μελέτες εγκρίνονται ή τροποποιούνται σημειακά και ακολούθως εκτελούνται οι εργασίες. «Η κοινοπραξία κατέθεσε τη μελέτη για το τμήμα Αγίας Σοφίας – Πανεπιστήμιο. Επειδή η έγκριση καθυστερούσε, προχώρησε στην κατασκευή των σηράγγων, για να μη χάνεται πολύτιμος χρόνος. Και κάποιους μήνες μετά από την ολοκλήρωση του τμήματος αυτού, η «Αττικό Μετρό» ζήτησε την εκπόνηση νέας μελέτης»!


Το 2016 και βλέπουμε!


Όμως, τα προβλήματα για το υπόγειο μέσο σε σταθερή τροχιά της Θεσσαλονίκης μοιάζουν να μην έχουν τέλος. Έτσι, στο κέντρο της πόλης, τα περισσότερα εργοτάξια βρίσκονται στα χέρια των αρχαιολόγων, που εκτελούν ανασκαφές. Μόνο στη Βενιζέλου και στην Αγίας Σοφίας εκτελούνται εργασίες, αλλά κι αυτές αφορούν την προετοιμασία του χώρου για να παραδοθεί στους αρχαιολόγους.


Ο σταθμός στο Παπάφειο φαίνεται ότι δε θα γίνει, στο σταθμό Αναλήψεως υπάρχουν σοβαρά τεχνικά προβλήματα που πρέπει να ξεπεραστούν, στο σταθμό Πατρικίου υπάρχουν προβλήματα με τις απαλλοτριώσεις, καθώς μέσα στα όρια του σταθμού υπάρχει κτίριο το οποίο πρέπει να απαλλοτριωθεί! Στη Βούλγαρη ο σταθμός είχε χωροθετηθεί πάνω σε... ρήγμα, ενώ στη Νέα Ελβετία προβλεπόταν να γίνει μέσα σε χωράφια, μακριά από κατοικημένη περιοχή.


«Είμαι απαισιόδοξος. Στο τέλος θα μείνουμε με τις τρύπες του μετρό», λέει με μεγάλη απογοήτευση ο κ. Κυπριανίδης και προσθέτει: «Ακόμη κι αν αλλάξουν όλα από εδώ και μπρος, ακόμη και αν δοθεί τέλος στην αδιαφορία, στους ρυθμούς χελώνας, το μετρό δεν θα είναι έτοιμο πριν από το 2016», λέει αποκαρδιωτικά.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΤΟΝΙΑ ΚΑΝΙΤΣΑΚΗ agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: