Τρίτη, 27 Απριλίου 2010

Γερμανικός Τύπος: Η Μέρκελ έχασε το στοίχημα

Ο γερμανικός τύπος αναφέρεται στο χαμένο στοίχημα της καγκελαρίου Αγγελα Μέρκελ, η οποία, αφού για μεγάλο χρονικό διάστημα επέμεινε να αρνείται την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα, τώρα πρέπει να τη δικαιολογήσει στους ψηφοφόρους της.

"Η στρατηγική της Άγγελα Μέρκελ δεν απέφερε", αναφέρει η εφημερίδα Die Welt, ενώ σύμφωνα με την Tagesspiegel ...
"η μεγάλη μπλόφα απέτυχε". Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, και κυρίως η γερμανική, "ένευσαν με τα μάτια και ίδρωσαν, αμφιταλαντεύθηκαν και διαπραγματεύθηκαν", όπως σε μία παρτίδα πόκερ, αλλά "τώρα οι παίκτες θέλουν να δουν" το χρώμα του χρήματος, γράφει η εφημερίδα.

"Η 'σιδηρά καγκελάριος' μας υπόσχεται ότι δεν θα υπάρξει βοήθεια, παρά μόνο εάν οι Ελληνες αρχίσουν να κάνουν σοβαρές περικοπές δαπανών, αλλά ποιος μπορεί να πιστέψει τώρα τους Ελληνες", αναρωτιέται η Bild.

Αυτές οι ίδιες εφημερίδες που πανηγύρισαν για την αδιαλλαξία της στις διαπραγματεύσεις με τους ευρωπαίους εταίρους της για τη διάσωση της Ελλάδας, σχολιάζουν σήμερα το γεγονός ότι "η κ. Μέρκελ δεν κατόρθωσε να διαχωρίσει το θέμα των δισεκατομμυρίων για την Ελλάδα από την προεκλογική εκστρατεία στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία" και, σύμφωνα με την Frankfurter Allgemeine Zeitung, θα τιμωρηθεί γι΄αυτό.

Εκτός από το ότι εξόργισε τους ψηφοφόρους, η στάση της Αγγελα Μέρκελ απομόνωσε τη Γερμανία στη διεθνή σκηνή, σχολιάζουν πολιτικοί αναλυτές.

"Μόνη στην Ευρώπη", είναι ο τίτλος της Suddeutsche Zeitung , η οποία γράφει ότι η αρνητική στάση της καγκελαρίου "οδήγησε στην πλήρη απομόνωση της γερμανικής κυβέρνησης". "Με τη σκληρή στάση της εκκίνησης, προκάλεσε την αναζωπύρωση των αντι-γερμανικών αισθημάτων σε ολόκληρη την Ευρώπη", γράφει η Die Welt.

"Το πρόβλημα της καγκελαρίου ήταν, και συνεχίζει να είναι, ότι η διπλή της στρατηγική, απέναντι στις Βρυξέλλες και απέναντι στους πολίτες της, είναι επικοινωνιακά αντιπαραγωγική", γράφει η Suddeutsche Zeitung.

Δεν υπάρχουν σχόλια: