Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Αυξήθηκαν κατά 30% οι αιτήσεις συνταξιοδότησης στο πρώτο τετράμηνο του 2010

Eurokinissi 
Πέρυσι συνταξιοδοτήθηκαν περίπου 20.000 δημόσιοι υπάλληλοι, ωστόσο φέτος ο αριθμός τους αναμένεται να ξεπεράσει στο τέλος του έτους τις 40.000

Σε μεγάλο πονοκέφαλο για το υπουργείο Εργασίας εξελίσσεται η αυξημένη τάση προς συνταξιοδότηση των ασφαλισμένων, η οποία παρατηρείται τους πρώτους μήνες του έτους, γεγονός που από μόνο του είναι ικανό να «τινάξει στον αέρα» τα ήδη γλίσχρα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων.

Σύμφωνα μα την εφημερίδα «Το Βήμα», κατά το πρώτο τετράμηνο οι αιτήσεις συνταξιοδότησης παρουσιάζουν αύξηση κατά 30% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ ενδεικτική του προβλήματος είναι η παλαιότερη δήλωση του ... 

υφυπουργού Εργασίας Ι.Κουτρουμάνη ότι 250.000 ασφαλισμένοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και ως εκ τούτου ανά πάσα στιγμή μπορούν να «ανοίξουν την πόρτα της εξόδου».

Πέρυσι συνταξιοδοτήθηκαν περίπου 20.000 δημόσιοι υπάλληλοι, ωστόσο εφέτος ο αριθμός τους αναμένεται να ξεπεράσει στο τέλος του έτους τις 40.000. Στη μαζική αυτή φυγή πρωτοστατούν οι γυναίκες, καθώς εκκρεμεί η εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης στον δημόσιο τομέα. 

Αναβρασμός επικρατεί και στους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, στον οποίο το 2011 ή το αργότερο το 2013 θα αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων. Οι προωθούμενες αλλαγές θα οδηγήσουν σε μείωση ως και 10% των συντάξεων, με αποτέλεσμα το τελευταίο διάστημα να υπάρχει κύμα φυγής...

Εξ αυτού του λόγου το υπουργείο Εργασίας εξέδωσε χθες ανακοίνωση προκειμένου «να καθησυχάσει τους ασφαλισμένους», στην οποία επισημαίνει πως «κανείς δεν θα αιφνιδιαστεί» και ότι «θα τηρηθούν οι προθεσμίες και οι δεσμεύσεις που έχουν ανακοινωθεί». Στην ανακοίνωση επισημαίνονται τα εξής: «Τις τελευταίες ημέρες στέλνεται, τηλεοπτικώς, ψευδές 'μήνυμα' προς εργαζομένους 'βγείτε στη σύνταξη να γλιτώσετε'.

Είναι η πολλοστή φορά τον τελευταίο καιρό, αλλά η πρωτοφανής ωμότητα του ψεύδους όσων καταλήγουν στις δήθεν αυτές 'συμβουλές' οδήγησε ορισμένους εργαζομένους σε σκέψεις ή και σε κινήσεις απελπισίας. Για μία ακόμη φορά επαναλαμβάνουμε πως ουδείς πρόκειται να αιφνιδιαστεί. Ισχύουν όλες οι προθεσμίες και οι δεσμεύσεις που κατά καιρούς έχουμε ανακοινώσει» .

Πάντως, η μαζική φυγή προς τη συνταξιοδότηση οδηγεί το ασφαλιστικό σύστημα σε οικονομικό αδιέξοδο. Ήδη στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων εκκρεμούν 19.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης, ενώ ο ασφαλιστικός φορέας αδυνατεί να αντεπεξέλθει, καθώς τα έσοδα από εισφορές δεν ξεπερνούν τα 25 εκατ. ευρώ τον μήνα. Για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του το Ταμείο χρειάζεται άμεσα 800 εκατ. ευρώ. Στην αντίθετη περίπτωση ο χρόνος έκδοσης του εφάπαξ, που σήμερα είναι 20 μήνες, θα ξεπεράσει τα δύο χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: