Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Συμφώνησαν να μοιράσουν τη Θάλασσα Μπάρεντς Ρωσία και Νορβηγία

Η Ρωσία και η Νορβηγία κατέληξαν σε συμφωνία για τη χάραξη των κοινών θαλασσίων συνόρων τους στην πλούσια σε υδρογονάνθρακες Θάλασσα Μπάρεντς της Αρκτικής, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Ρώσου προέδρου, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, και του Νορβηγού πρωθυπουργού, Γενς Στόλτενμπεργκ. Με αυτόν τον τρόπο έβαλαν τέρμα στη διένεξη που διήρκησε σχεδόν τέσσερις δεκαετίες.

"Αυτή η λύση είναι κάτι περισσότερο από μία συνοριακή γραμμή στα βάθη του ωκεανού. Πρόκειται για την ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας. Θα μας ενώσει περισσότερο απ' όσο θα μας χωρίσει και θα καταστεί γέφυρα στη μεταξύ μας συνεργασία", δήλωσε ο Νορβηγός πρωθυπουργός, Γενς Στόλτενμπεργκ, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ρώσο πρόεδρο, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ,  στο Όσλο, όπου ο τελευταίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Από το 1970, η Νορβηγία και η Σοβιετική Ένωση, μετέπειτα η Ρωσία, διαπραγματεύονται τη συμφωνία για τη διευθέτηση των θαλάσσιων συνόρων τους, προκειμένου να μοιράσουν μια ζώνη έκτασης 176.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που διατρέχει τις αντίστοιχες οικονομικές ζώνες τους στην Αρκτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: