Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

S&P - Yποβάθμισε Ελλάδα και Πορτογαλία


Στην υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας σε ΒΒ+ (junk status) από ΒΒΒ+ προχώρησε ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's (S&P), διατηρώντας το outlook αρνητικό.

"Η υποβάθμιση αυτή προκύπτει από την αναβαθμισμένη μας εκτίμηση για τις πολιτικοοικονομικές και δημοσιονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση της χώρας στις προσπάθειες της να τιθασεύσει το δημόσιο χρέος", τόνισε ο Marko Mrsnik, αναλυτής του οίκου.

Λίγο νωρίτερα ο διεθνής οίκος προχώρησε και στην υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης της Πορτογαλίας από Α+ σε Α-.

"Η υποβάθμιση κατά δυο βαθμίδες αντανακλά το δημοσιονομικό ρίσκο που αντιμετωπίζει η χώρα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας η Πορτογαλία θα προσπαθεί να μειώσει το έλλειμμα της έως το 2013", σχολίασε ο Kai Stukenbrock, αναλυτής της S&P. Ο αναλυτής επιπλέον σημείωσε πως τα δημόσια οικονομικά της χώρας παραμένουν αδύναμα.

Το υπουργείο Οικονομικών για την υποβάθμιση

Μέρος ευρύτερων κινήσεων στις αγορές,...
που έχουν αγγίξει πολλές χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, χαρακτηρίζει το υπουργείο Οικονομικών τη σημερινή νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο Standard & Poor's (S&P).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, η υποβάθμιση αυτή δεν αντανακλά τα πραγματικά δεδομένα της ελληνικής οικονομίας, ούτε την πρόοδο στα βασικά δημοσιονομικά μεγέθη, ενώ το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, μετά  την επέκταση του προγράμματος των 28 δισεκατομμυρίων ευρώ για ακόμη ένα εξάμηνο, παραμένει σταθερό και με την απαιτούμενη ρευστότητα. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση το ελληνικό τραπεζικό σύστημα εξακολουθεί παράλληλα να έχει τη δυνατότητα άντλησης όλης της απαιτούμενης ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι οι διαπραγματεύσεις με την ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την υλοποίηση του μηχανισμού στήριξης και τη χρηματοδότηση της χώρας προχωρούν κανονικά και θα ολοκληρωθούν τις επόμενες ημέρες. Με την ολοκλήρωση των συνομιλιών, υποστηρίζει το Υπουργείο, θα ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός και η χώρα θα μπορεί να συνεχίσει να εξυπηρετεί απρόσκοπτα τις δανειακές της υποχρεώσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια: