Παρασκευή 2 Απριλίου 2010

Καλλικράτης: μετατάξεις και απολύσεις φέρνει το νομοσχέδιο


Μεγάλες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις στο Δημόσιο αναμένεται να φέρουν, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας το Βήμα, οι νομοθετικές ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για τον Καλλικράτη.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, περισσότεροι από 200.000 υπάλληλοι μετατάσσονται υποχρεωτικά ή και απολύονται τους επόμενους μήνες, εξαιτίας της κατάργησης χιλιάδων ανενεργών οργανισμών των σημερινών δήμων.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση επιδιώκει να κλείσουν σταδιακά περίπου 6.000 Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου παντός είδους, αλλά και να μεταφερθούν δεκάδες υπηρεσίες από τις νομαρχίες στους δήμους και από τα υπουργεία στις περιφέρειες.

Η αλλαγή δεν προβλέπει καμία ανανέωση σύμβασης έργου, ενώ το μόνιμο προσωπικό θα ανακατανεμηθεί ώστε τα νέα διοικητικά σχήματα που θα προκύψουν να αρχίσουν να λειτουργούν από την 1η Ιανουαρίου 2011.

Πιο συγκεκριμένα το σχέδιο νόμου προβλέπει τα εξής:

1) Κλείνουν όλα ανεξαιρέτως τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου στους ΟΤΑ, ο αριθμός των οποίων αγγίζει τις 6.000.
2) Αναστέλλουν τη λειτουργία τους περίπου 1.800 δημοτικές επιχειρήσεις, οι οποίες σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν ετήσιο τζίρο περίπου 500 εκατ. ευρώ. Πολλές εξ αυτών είναι ανενεργές ή και ζημιογόνες.
3) Εξακολουθεί προσωρινά η λειτουργία 46 μονομετοχικών ΑΕ, οι οποίες με βάση και τον νέο νόμο για τις προσλήψεις θα έπρεπε να κλείσουν, όμως ο υπουργός Εσωτερικών αποδέχθηκε σχετικό αίτημα των δημάρχων.
4) Καταργούνται περίπου 900 σχολικές επιτροπές μετά τη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων για τα σχολικά κτίρια στην πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση.
5) Απολύσεις και μετατάξεις: μόνο το μόνιμο προσωπικό θα παραμείνει στους δήμους. Οι συμβασιούχοι, που υπηρετούν με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ή και με συμβάσεις έργου θα απολυθούν μετά τη λήξη τους. Σε ό,τι αφορά το μόνιμο προσωπικό των υπό κατάργηση ή μεταφορά υπηρεσιών, προβλέπονται αναγκαστικές μετατάξεις.
ΠΗΓΗ

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κατα την γνωμη μου....8α η8ελα εναν απο αυτους που τα ετρωγαν τοσο καιρο με τα λεφτα του κοσμακη,να τον δω σε οικοδομη να φτιαχνει λασπη γιατι μονο αυτο 8α μπορεί να κανει.
Ετσι ειναι...οταν αποφασιζεις να "χωθεις" καπου, αναλαμβανεις και το ρισκο να σε kαταλαβουν.ΜΠΟΥΑΧΑΧΑΧΑΧΑ
Το μονο ασχημο στην υποθεση "καλλικρατης" ειναι οτι θα βγαλει στο δρομο για αναζητηση εργασιας ολα τα ΛΑΜΟΓΙΑ-ΤΕΜΠΕΛΗΔΕΣ τα οποια εαν ανοιξουν για παραδειγμα σουβλατζιδικο 8α μας δηλητηριασουν στα σιγουρα και αυτο απο την "πικρα" που θα τους δερνει.

typhoon είπε...

@9:11
Τα τρωκτικά των ΟΤΑ καλά θα κάνει να τα διώξει. Όμως, να δούμε ποιος θα μαζεύει τα σκουπίδια...
Χρειάζεται επιλογή και διάκριση. Όχι επιπόλαιες γενικεύσεις που οδηγούν σε πικρίες επί δικαίων και αδίκων.
Καλή Ανάσταση