Τρίτη 6 Απριλίου 2010

"Εσχατο μέσο" τα πυρηνικά για τις ΗΠΑ

 

Σύμφωνα με το νέο δόγμα δεν θα κάνουν οι ΗΠΑ πυρηνική επίθεση σε χώρα που δεν διαθέτει πυρηνικά εκτός από το Ιράν και τη Β. Κορέα.
Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αποκάλυψε σήμερα ένα νέο δόγμα για τα πυρηνικά, σύμφωνα με το οποίο οι ΗΠΑ δεν θα καταφύγουν στα πυρηνικά όπλα παρά μόνο "υπό εξαιρετικά ακραίες συνθήκες" και μόνον για να υπερασπιστούν τα ζωτικά τους συμφέροντα, καθώς και αυτά των συμμάχων τους.

"Οι ΗΠΑ επιθυμούν να εμμείνουν στο γεγονός ότι δεν θα προσφύγουν στη χρήση πυρηνικών όπλων παρά μόνο υπό εξαιρετικά ακραίες συνθήκες, για να υπερασπιστούν τα δικά τους ζωτικά συμφέροντα καθώς και αυτά των συμμάχων και εταίρων τους" αναφέρεται σε σχετική έκθεση της κυβέρνησης Ομπάμα.


Σύμφωνα με το νέο δόγμα "η πυρηνική τρομοκρατία" και όχι πλέον τα κράτη που διαθέτουν πυρηνικά όπλα, αποτελεί "το μεγαλύτερο κίνδυνο και τον πλέον άμεσο", τη στιγμή "που η τρομοκρατική οργάνωση Αλ Κάιντα και οι εξτρεμιστές σύμμαχοί της επιχειρούν να εφοδιαστούν πυρηνικά όπλα". 


Παράλληλα στην έκθεση αναφέρεται ότι οι ΗΠΑ δεσμεύονται να μη χρησιμοποιήσουν ποτέ πυρηνικά όπλα κατά ενός εχθρού που δεν διαθέτει όπλα τέτοιου είδους και σέβεται τους κανόνες της Συνθήκης μη Διάδοσης των πυρηνικών (TNP). Στη συνέχεια αναφέρεται ότι η Ουάσινγκτον "θα συνεχίσει να ενισχύει τις συμβατικές αμυντικές της ικανότητες ώστε να μπορεί να απαντήσει σε επιθέσεις με μη πυρηνικά όπλα".


Σε συνέντευξή του στους "Τάιμς της Νέας Υόρκης" ο πρόεδρος Ομπάμα διευκρίνισε ωστόσο ότι για κράτη που θέτουν εαυτόν εκτός των διεθνών κανόνων, όπως το Ιράν και η Βόρεια Κορέα, θα υπάρξουν εξαιρέσεις από αυτά που αναφέρονται στο νέο δόγμα για τα πυρηνικά των ΗΠΑ.


"Το νέο δόγμα για τα πυρηνικά αναφέρει σαφέστατα ότι ένα κράτος που δεν διαθέτει τέτοια όπλα και σέβεται τη Συνθήκη ΤΝΡ έχει τη διαβεβαίωση ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν ποτέ εναντίον του πυρηνικά", ανέφερε ο αμερικανός πρόεδρος.
ΠΗΓΗ1
ΠΗΓΗ2

Δεν υπάρχουν σχόλια: