Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

Η Fitch πιέζει την Ελλάδα να ενεργοποιήσει το πακέτο διάσωσης !

Μετά τις χθεσινές δηλώσεις του Chris Pryce, δηλαδή του έμπειρου αναλυτή της Fitch για την Ελλάδα (βλ. εδώ), σήμερα Παρασκευή η Fitch υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας από ΒΒΒ+ σε BBB-, με αρνητικές προοπτικές (negative outlook) - (βλ. εδώ). Ο ίδιος αναλυτής είχε υποβαθμίσει τη χώρα και το Δεκέμβριο (βλ. εδώ).

Συγκεκριμένα, o Chris Pryce δήλωσε στο Reuters, χθες Πέμπτη, ότι έχει έρθει η ώρα για να ζητήσει η Ελλάδα μετρητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από το ΔΝΤ, αφού τα ανερχόμενα σπρεντς και η έλλειψη σαφήνειας σχετικά με τη βοήθεια της Ε.Ε. σημαίνουν ότι η κίνηση αυτή δε θα έπρεπε να καθυστερεί. "Είναι πια στο χέρι της Ελλάδας το να πάει στην Ε.Ε. και στο ΔΝΤ για να ζητήσει επισήμως μετρητά και στήριξη - η υπόθεση αυτή δε μπορεί να καθυστερεί επί μακρώ".

Έτσι, σήμερα είδαμε τη Fitch Ratings να ανακοινώνει την υποβάθμιση αιτιολογώντας τη επισήμως,ως εξής:

"Η υποβάθμιση αντανακλά την εντατικοποίηση των δημοσιονομικών προκλήσεων σε απόκριση της αύξησης των ενάντιων προοπτικών για οικονομική ανάπτυξη και το αυξημένο κόστος των τόκων. Επίσης, αντανακλά τις τρέχουσες αβεβαιότητες γύρω από τη χρηματοοικονομική στρατηγική της κυβέρνησης στο πλαίσιο της όλο και αυξανόμενης αστάθειας στη χρηματαγορά."

Το συμπέρασμα απλό: Τα οικονομικά παιχνίδια καλά κρατούν στη χρηματαγορά, η οποία έχει σηκώσει σημαία ευκαιρίας, ενώ κάποιοι παρεκλίνοντας από το οικονομικό τους αντικείμενο εξασκούν και πολιτικά παιχνίδια...

2 σχόλια:

ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ είπε...

Τα παιχνίδια των οίκων αξιολόγησης γνωστά.

Η ανυπαρξία αντίδρασης από την κυβέρνηση είναι που κάνει εντύπωση. Σαν κάτι να ετοιμάζουν...

Το μόνο σίγουρο είναι ότι δε θα είναι υπέρ του μισθωτού...

typhoon είπε...

Tα 3 σενάρια του ΔΝΤ για την Ελλάδα