Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Οι ισχυρές κερδοσκοπικές πιέσεις στα ομόλογα ωθούν το spread στις 450 μονάδες

Reuters 
Οι αγορές δοκιμάζουν τις αντοχές της Ευρωζώνης, ωθώντας τα ελληνικά επιτόκια σε δυσθεώρητα ύψη

Επιμένουν σήμερα Πέμπτη, για τρίτη συνεχή ημέρα, οι ισχυρές κερδοσκοπικές πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα, με τη διαφορά απόδοσης στο 10ετές ομόλογο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου να ανέρχεται σε νέο αρνητικό ρεκόρ 12ετίας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters, το spread εκτινάχθηκε, εν μέσω έντονων διακυμάνσεων, μέχρι τις 456 μονάδες, από 403 την Τετάρτη, όταν είχε σημειώσει το προηγούμενο, πλέον, αρνητικό ρεκόρ των 412 μονάδων. Η απόδοση (επιτόκιο) του 10ετούς τίτλου βρίσκεται κοντά στο 7,38%.
Στις 15:10 ήταν στις 440 μονάδες.

Το ασφάλιστρο κινδύνου (CDS) έναντι του κινδύνου αθέτησης πληρωμών σκαρφάλωσε στις 453,3 μονάδες βάσης, νέο αρνητικό ρεκόρ, από 423 την Τετάρτη. Αυτό σημαίνει ότι η ασφάλιση κάθε 10 εκατ. ευρώ ελληνικού χρέους κοστίζει τώρα 448.500 ευρώ.

Την Τετάρτη, το spread στα 2ετή ομόλογα έφτασε στις 561 μονάδες, στα 3ετή στις 562 και στα 5ετή στις 460 μονάδες. Σήμερα, Πέμπτη, το spread στη 2ετία «άνοιξε» στις 600 μονάδες βάσης. 

Μετά την αναταραχή που προκάλεσαν οι (υπαρκτές ή ανύπαρκτες) δηλώσεις κυβερνητικού στελέχους στο Market News International για επιθυμία της Αθήνας να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ, τα κερδοσκοπικά κεφάλαια εκμεταλλεύτηκαν τις ανησυχίες για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, με αφορμή την επανενεργοποίηση του πακέτου ενίσχυσης της ρευστότητας των τραπεζών.

Δηλαδή, η προσφυγή των τραπεζών στο πακέτο στήριξης ερμηνεύτηκε ως «αδυναμία» να χρηματοδοτηθούν από μόνες τους στις αγορές.

Σε δημοσίευμα των Financial Times, την Πέμπτη, αναφέρεται ότι οι καταθέτες έχουν αποσύρει κεφάλαια 10 δισ. ευρώ τους δύο πρώτους μήνες του 2010 από τις ελληνικές τράπεζες ή το 4,5% τoυ συνολικού ενεργητικού τους. Τα στοιχεία χαρακτηρίζονται ανακριβή «επί σκοπώ» από ελληνικούς τραπεζικούς κύκλους.

Ο κυριότερος λόγος για τη μεγάλη άνοδο των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας είναι οι ασάφειες του μηχανισμού στήριξης, κάτι το οποίο δοκιμάζουν αυτή την περίοδο «οι αγορές». 

«Δεν βλέπω πως...
θα μπορούσαν να βελτιωθούν τα πράγματα χωρίς κάποιο καταλύτη και ο καταλύτης σε αυτή την περίπτωση μπορεί να προέλθει μόνο από τις αρχές (με τη μορφή διάσωσης)», είπε στο Reuters αναλυτής της KBC.

Οι δανειακές υποχρεώσεις για τον Απρίλιο έχουν καλυφθεί, ωστόσο η διεύρυνση των spreads έχει δυσαρεστήσει τους μακροπρόθεσμους επενδυτές σε ελληνικά ομόλογα, δυσχεραίνοντας την πορεία της κάλυψης των μελλοντικών δανειακών αναγκών.
Οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές καταγράφουν σημαντικές ζημίες, καθώς μόνο από την αρχή του έτους, τα ελληνικά ομόλογα έχουν σημειώσει απώλειες (τα μοναδικά στην ευρωζώνη) 4,6% περίπου.

Σημειώνεται ότι αυτή την περίοδο τα ελληνικά ομόλογα έχουν σχεδόν την υψηλότερη απόδοση (επιτόκιο) στην ΕΕ.
 
Η Ουγγαρία, για δάνειο 10 ετών, πληρώνει 6,78%, η Πολωνία 5,54%, η Ιρλανδία 4,50% και η Πορτογαλία 4,26%. Ιταλία και Ισπανία πληρώνουν 3,98% και 3,88% αντίστοιχα.
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί, όπως επισημαίνεται σε σχετικό δημοσίευμα της Wall Street Journal, ότι κατά της Ελλάδας στοιχηματίζουν, εκτός από τα hedge funds, επιχειρήσεις, τράπεζες και «παραδοσιακοί» διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων, σε μια προσπάθεια να προστατεύσουν τις επενδύσεις τους.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν σχολιάζει υποθετικά σενάρια και ανυπόστατες φήμες», επανέλαβε την Πέμπτη από τις Βρυξέλλες, ο Ολιβιέ Μπαϊγί, εκπρόσωπος της Επιτροπής, ερωτηθείς αν τίθεται θέμα ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης προς την Ελλάδα, λαμβάνοντας υπόψη το άλμα του κόστους δανεισμού.

Ο κ. Μπαιγί είπε ότι η Επιτροπή παρακολουθεί την κατάσταση και προς το παρόν δεν τίθεται θέμα ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης προς την Ελλάδα, καθώς δεν έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα από την ελληνική κυβέρνηση. 
Σημείωσε, ακόμη, ότι «αν και όταν υποβληθεί αίτημα ενεργοποίησης, θα υπάρξει αξιολόγηση από την Επιτροπή και την ΕΚΤ, όπως προβλέπεται από την απόφαση της Συνόδου Κορυφής του Μαρτίου».

Τέλος, τόνισε ότι οι αγορές είναι αυτές που αντιδρούν στις φήμες και τα σενάρια και όχι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 
«Διαψεύδουμε κατηγοματικά ότι υπάρχει πρόβλημα αναχρηματοδότησης χρέους. Ο δανεισμός μας είναι άκρως εγγυημένος», τόνισε την Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ.Πεταλωτής.

Ερωτηθείς για την πιθανή χρήση του μηχανισμού στήριξης είπε:
«Εμείς δεν πιστεύουμε ότι θα χρειαστεί να ενεργoποιήσουμε τον μηχανισμό βοήθειας. Προς το παρόν δεν χρειάζεται να ενεργοποιήσουμε τον μηχανισμό. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, που πήρε τις αποφάσεις, έχει τρόπους για να προσδιορίσει τους όρους δανεισμού οποιαδήποτε στιγμή (μέσω του μηχανισμού). Το δίκτυ ασφαλείας υπάρχει για να εγγυάται ότι δεν είμαστε μόνοι μας, όταν χρειαστεί».

Εν αναμονή της ΕΚΤ
Εν τω μεταξύ, στην αποσαφήνιση του συστήματος αποδοχής κρατικών ομολόγων ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας στις τράπεζες θα προχωρήσει την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 25 Μαρτίου, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ είχε ανακοινώσει πως η κεντρική τράπεζα θα εξακολουθήσει να δέχεται ως εγγύηση για την χορήγηση χαμηλότοκων δανείων προς τις τράπεζες ομόλογα με αξιολόγηση «ΒΒΒ-», ωστόσο θα χορηγεί για αυτά χαμηλότερα δάνεια εν συγκρίσει με τα ποσά που παρέχει σε δανειολήπτες που καταθέτουν ως εγγύηση ομόλογα με καλύτερη αξιολόγηση.

Δηλαδή από 1/1/2011 η ΕΚΤ θα χορηγεί ρευστότητα με κλιμακωτό επιτόκιο ανάλογα με το επίπεδο κινδύνου που ενέχει το κρατικό ομόλογο που της προσφέρεται ως ενέχυρο. 
Σύμφωνα με τους αναλυτές ο κ. Τρισέ θα ανακοινώσει είτε ένα νέο σύστημα, βάσει του οποίου θα υπάρχει διαφορετικό επιτόκιο ανάλογα με το βαθμό πιστοληπτικής αξιολόγησης μίας χώρας, προκειμένου κάποια τράπεζα να προσφέρει ομόλογα ως εχέγγυα για να δανειστεί ή εάν μία χώρα έχει ιδιαίτερα χαμηλή αξιολόγηση, τότε τα ομολογά της θα «αγοράζονται» από την ΕΚΤ στο 90% και όχι στο 100% της αξίας της.

1 σχόλιο:

typhoon είπε...

Το παιχνίδι της ημέρας είχε ως εξής:
(i) Τρομάζουμε τους πάντες με τα ακόλουθα εργαλεία:
- Market News: η Ελλάδα δεν θέλει το ΔΝΤ στο σχέδιο διάσωσης. Ποιος εμπιστεύεται την Ε.Ε. από μόνη της? Κανείς.
- Πληρωμένοι κονδυλοφόροι γράφουν ψευδώς σε μεγάλα έντυπα ότι οι Έλληνες αποσύρουν τις καταθέσεις τους από τις ελληνικές τράπεζες.

(ii) Οι τρομαγμένοι θεσμικοί (δηλ. έγκυρες τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία) πουλάνε όσο όσο για να σώσουν τα κεφάλαιά τους και ανεβάζουν τα spread στα ύψη.

(iii) Τα κέρδη:
- Ο αναπόφευκτος και τελευταίος μεγάλος για το 2010 δανεισμός του Μαίου οδηγεί στο επιτόκιο που επιθυμούν αυτοί που θα δανείσουν την Ελλάδα το συγκεκριμένο ποσό (10 δισ.)
- Οι παραδοσιακοί μακροχρόνιοι δανειστές χάνουν από τη διαφορά των spreads και τα καρπώνονται οι "ευκαιριολόγοι".

Συμπέρασμα:
- Η Ελλάδα από μετοχή έχει γίνει ιπποδρομιακό στοίχημα.
- Η Ελλάδα από οικονομικό κράτος αποτελεί το αντικείμενο οικονομικών διατριβών, δοκιμών, δημοσιογραφικών σχολίων και σχολιασμών.
- Τα παπαγαλάκια είναι προς το παρόν ανίκητα. Η εποχή της ανεξέλεγκτης δημοσιογραφία του "κώ..." αποδίδει πλέον τους καρπούς της στο παγκόσμιο επίπεδο των μεγάλων αγορών!!!