Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Το Ευρωκοινοβούλιο ζητά αλλαγές στη Συνθήκη της Λισσαβώνας για να μπουν 18 επιπλέον ευρωβουλευτές


Σύμφωνα με τη European Voice, οι ευρωβουλευτές της Συνταγματικής Επιτροπής ψήφισαν χθες να ξανανοίξει η Συνθήκη της Λισσαβώνας ώστε να επιτραπεί σε 18 επιπλέον ευρωβουλευτές, που εκλέχτηκαν στις ευρωεκλογές του 2009, να λάβουν τις θέσεις τους. 

Η ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου αναμένεται να κάνει αποδεκτή το Μάιο την απόφαση της Επιτροπής. Εντούτοις, όμως, κάθε αλλαγή της Συνθήκης  εφόσον γίνει αποδεκτή και από τη Διακυβερνητική Συνδιάσκεψη θα πρέπει εν συνεχεία να επικυρωθεί και από τα 27 κράτη μέλη της Ε.Ε., δηλαδή να ξεκινήσει μία διαδικασία που πιθανώς θα διαρκέσει αρκετά χρόνια. 

Ο EUobserver σημειώνει ότι το νέο άνοιγμα της Συνθήκης θα μπορούσε να πυροδοτήσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στη Βρετανία αν τελικά κερδίσουν τις εκλογές του Μαΐου οι Συντηρητικοί. Η ίδια πηγή αναφέρει ότι το γεγονός θα μπορούσε να αποτελέσει ευκαιρία και για τη γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ για να υλοποιήσει τα σχέδιά της για τη δημιουργία οικονομικής κυβέρνησης της Ε.Ε.

Τονίζεται ότι σύμφωνα με το ολλανδικό περιοδικό Elsevier, η Συνθήκη της Ε.Ε. θα πρέπει να τροποποιηθεί προκειμένου να εξασφαλσιτεί ότι τρεις Γερμανοί ευρωβουλευτές θα συνεχίσουν να αποτελούν μέλη του Ευρωκοινοβουλίου μέχρι το 2014.

Σχόλιο typhoon: Η Γερμανία φαίνεται να έχει κινήσει το θέμα προς τη Συνταγματική Επιτροπή και ουδείς γνωρίζει ακόμα με σιγουριά τι κρύβει στο πίσω μέρος του μυαλού της. Αλλά οι μέχρι σήμερα δηλώσεις Μέρκελ και Σόιμπλε μπορούν να μας προϊδεάσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: