Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Άλμα 4% για το αργό πετρέλαιο

Με κέρδη σχεδόν 4% κινείται το αργό μέχρι αυτής της στιγμής σήμερα Δευτέρα, ανακτώντας μέρος των απωλειών της περασμένης εβδομάδας στον απόηχο της παρέμβασης της Ε.Ε. και της ΕΚΤ για την διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας στη ζώνη του ευρώ.

Το αργό παραδόσεως Ιουνίου βρέθηκε να κερδίζει 2,80 δολ. ή 3,7% στα 77,91 δολ. το βαρέλι στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Globex. Νωρίτερα, το συμβόλαιο έφτασε μέχρι τα 78,07 δολ. το βαρέλι.

Η Ε.Ε. κατέληξε σε συμφωνία την Κυριακή σε ένα σχέδιο ύψους 750 δισ. ευρώ με στόχο την σταθεροποίηση του οικονομικού και χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ευρωζώνης. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε παράλληλα ότι σχεδιάζει να προχωρήσει στην αγορά δημόσιου και ιδιωτικού χρέους στη κατεύθυνση της εξομάλυνσης των συνθηκών στις αγορές.

Οι ευρωπαϊκές αγορές βρέθηκαν να σημειώνουν άλμα με τον πανευρωπαϊκό Stoxx Europe 600 να κερδίζει 5% στις 249,26 μονάδες. Μετά τις απώλειες των τελευταίων ημερών το ευρώ βρέθηκε να κερδίζει έδαφος έναντι των ανταγωνιστών του σημειώνοντας μάλιστα άλμα 2% έναντι του δολαρίου στα 1,3041 δολ. στις πρωινές συναλλαγές.

Η τιμή του αργού έχασε 13% την περασμένη εβδομάδα εν μέσω ανησυχιών πως η ελληνική κρίση χρέους διογκώνεται και απειλεί να εξαπλωθεί και σε άλλα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ με άσχημη δημοσιονομική εικόνα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: