Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Συμφωνία για μεγάλο ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης

Oι 27 υπουργοί οικονομικών της ΕΕ που συνεδρίαζαν εκτάκτως στις Βρυξέλλες για περισσότερες από 11 ώρες, συμφώνησαν στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης – με τη συμμετοχή του ΔΝΤ – ο οποίος θα μπορούσε να διαθέσει 750 δισ. ευρώ στις χώρες του ευρώ που απειλούνται με χρεοκοπία.

Συντονισμένη δράση για την αντιμετώπιση της κρίσης στις χρηματοοικονομικές αγορές δεσμεύθηκαν να αναλάβουν η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Συγκεκριμένα, κατά τις πρώτες πρωινές ώρες, οι 27 υπουργοί οικονομικών της ΕΕ που συνεδρίαζαν εκτάκτως στις Βρυξέλλες για περισσότερες από 11 ώρες, συμφώνησαν στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης – με τη συμμετοχή του ΔΝΤ – ο οποίος θα μπορούσε να διαθέσει  έως 750 δισ. ευρώ στις χώρες του ευρώ που απειλούνται με χρεοκοπία.

Ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης θα διαθέτει 60 δισ. ευρώ μέσω δανείων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και 440 δισ. ευρώ μέσω δανείων από τα κράτη – μέλη του ευρώ. Παράλληλα, το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο μηχανισμό με ποσό που θα μπορούσε να φτάσει τα 250 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά στο επιτόκιο των δανείων από τα κράτη – μέλη, ο ευρωπαίος Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν δήλωσε ότι θα ακολουθηθεί η ίδια «φόρμουλα» που συμφωνήθηκε στην περίπτωση της Ελλάδας.

Όπως τόνισαν τόσο ο ίδιος όσο και η ισπανίδα υπουργός οικονομικών και προεδρεύουσα του Συμβουλίου, Έλενα Σαλγάδο, ο μηχανισμός θα ενεργοποιείται υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις, όπως έγινε και στην περίπτωση της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον Όλι Ρεν...
τα 60 δισ. ευρώ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφορούν στο Άρθρο 122 της Συνθήκης της Λισαβόνας, το οποίο προβλέπει παροχή οικονομικής ενίσχυσης στα κράτη μέλη του ευρώ, «υπό εξαιρετικές περιστάσεις», όπως οι σημερινές.

«Πολλές φορές είχα τονίσει ότι η κρίση που διανύουμε δεν αφορούσε μόνο την Ελλάδα, αλλά τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα ολόκληρης της ευρωζώνης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ευρωπαίος Επίτροπος.

Από την πλευρά της, η Έλενα Σαλγάδο ανέφερε ότι σκοπός του μηχανισμού που αποφασίστηκε σήμερα είναι η σταθεροποίηση της ευρωζώνης και η διαφύλαξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην Ευρώπη.

Εξάλλου, οι χώρες του ευρώ δεσμεύτηκαν να εντείνουν τις προσπάθειές τους για τη δημοσιονομική προσαρμογή. Η Πορτογαλία και η Ισπανία δεσμεύτηκαν να υιοθετήσουν το συντομότερο δυνατό, πρόσθετα μέτρα για τη μείωση των δημοσιονομικών τους ελλειμμάτων.

Επίσης, οι υπουργοί οικονομικών της ΕΕ δεσμεύτηκαν σήμερα να επισπεύσουν τις διεργασίες για τη ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την αγορά παραγώγων και τη λειτουργία των οίκων αξιολόγησης.

Ο διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν χαιρέτισε τα μακρόπνοα μέτρα που έλαβαν η ΕΕ και η ΕΚΤ για τη στήριξη των οικονομιών της ευρωζώνης. Ο ίδιος τόνισε πως αναμένεται ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ θα είναι ευρεία και κατ’ αναλογίαν προς τις πρόσφατες ευρωπαϊκές συμφωνίες.

Παρέμβαση ΕΚΤ για τη στήριξη του ευρώ
Εξάλλου, η ΕΚΤ αποφάσισε να προχωρήσει στην αγορά κρατικών και ιδιωτικών ομολόγων, σε μια ιστορική παρέμβασή της με στόχο να θωρακίσει την οικονομία της ευρωζώνης και να στηρίξει το ευρώ [EUR=X].

Σε σημερινή ανακοίνωσή της, η ΕΚΤ αναφέρει πως επιθυμεί «να αντιμετωπίσει τις σοβαρές αναταραχές σε συγκεκριμένους τομείς της αγοράς, οι οποίες παρεμποδίζουν το μηχανισμό διάδοσης της νομισματικής πολιτικής και συνεπώς και την αποτελεσματική εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής».

Η ΕΚΤ επισημαίνει πως θα παρέμβει στους τομείς εκείνους της αγοράς που είναι δυσλειτουργικοί.

Υπενθυμίζεται ότι στη συνεδρίαση της τράπεζας, την περασμένη εβδομάδα, ο διοικητής της Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ερωτηθείς σχετικά, είχε δηλώσει ότι τα μέλη του Δ.Σ. δεν συζήτησαν το ενδεχόμενο αγοράς ομολόγων.

Πριν τις 19/5 η πρώτη δόση του δανείου στην Ελλάδα
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η Έλενα Σαλγάδο τόνισε ότι οι χώρες του ευρώ ολοκλήρωσαν τις απαραίτητες κοινοβουλευτικές διαδικασίες και σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέγραψε τη συμφωνία του δανείου με την Ελλάδα. Σύμφωνα με την Σαλγάδο, η πρώτη δόση του δανείου θα εκταμιευθεί πριν από τις 19 Μαΐου. 

«Σήμερα υπογράφηκε η δανειακή σύμβαση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα 80 δισ. ευρώ του μηχανισμού στήριξης», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συμβουλίου ECOFIN στις Βρυξέλλες. 

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε παράλληλα, ότι σήμερα αποφασίστηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η έγκριση του δανείου των 30 δισ. ευρώ για τη χώρα μας και ανέφερε ότι τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η εκταμίευση του πρώτου μέρους των δανείων αυτών από την ΕΕ και το ΔΝΤ έτσι ώστε η χώρα να μην έχει κανένα απολύτως πρόβλημα για τις δανειακές της ανάγκες και την εξυπηρέτηση του χρέους της αυτό το μήνα και βεβαίως και τους υπόλοιπους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: