Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Kαταρρίπτεται ο μύθος ότι οι φτωχές χώρες έχουν καταντήσει "σκουπιδοτενεκέ" τον πλανήτη

H Αυστραλία συγκαταλέγεται μεταξύ των δέκα πρώτων χωρών του κόσμου που μολύνουν και καταστρέφουν το περιβάλλον, σύμφωνα με τα αποκαλυπτικά στοιχεία πρόσφατης έρευνας. 
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, καταρρίπτεται ο μύθος ότι οι φτωχές χώρες έχουν καταντήσει "σκουπιδοτενεκέ" τον πλανήτη.    Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει, εφ' όσον, όσο πιο πλούσια είναι μια χώρα, τόσο μεγαλύτερη ζημιά προκαλεί συνολικά στο περιβάλλον.

Στην κορυφή της λίστας των χωρών που προκαλούν τη μεγαλύτερη καταστροφή στο περιβάλλον είναι η Βραζιλία, η οποία καταστρέφει κάθε χρόνο μεγάλες εκτάσεις δασών του Αμαζονίου, προκειμένου να καλλιεργηθούν. Η Αυστραλία καταλαμβάνει την ένατη θέση στην εν λόγω κατάταξη, στην οποία συγκαταλέγονται συνολικά 150 χώρες. 

Τη μεγαλύτερη ζημιά..
στο περιβάλλον της Αυστραλίας προκάλεσε η αποίκηση της αυστραλιανής ηπείρου από τους λευκούς τους δύο τελευταίους αιώνες. Η Αυστραλία είναι από τους μεγαλύτερους καταναλωτές νερού και παράγει τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, υπεύθυνο για την ατμοσφαιρική ρύπανση. 

Η χώρα βρίσκεται, επίσης, στην κορυφή της λίστας των χωρών όπου απειλείται με εξαφάνιση μεγάλος αριθμός θηλαστικών ζώων, λόγω της άφιξης νέων ειδών, που έφεραν οι άποικοι και της εξάπλωσης της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, που στερεί από τα εντόπια είδη ζώων τον φυσικό τους χώρο. 

Την εν λόγω έρευνα διεξήγαγαν από κοινού διάφορα πανεπιστήμια του κόσμου, μεταξύ αυτών και το Πανεπιστήμιο Αδελαΐδας, τα οποία μελέτησαν τα στοιχεία στατιστικών και ερευνών διεθνών οργανισμών και ιδρυμάτων που ασχολούνται με το περιβάλλον, όπως για παράδειγμα, τα στοιχεία που έχει καταγράψει και συγκεντρώσει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών

Δεν υπάρχουν σχόλια: